Klaus Iohannis și Donald Tusk au început pregătirile privind summitul extraordinar al UE de la Sibiu

  • 13 Octombrie 2017 15:28
Klaus Iohannis și Donald Tusk au început pregătirile privind summitul extraordinar al UE de la Sibiu

Președintele Klaus Iohannis și președintele Consiliului European, Donald Tusk au discutat vineri la București despre pregătirea summitului extraordinar al UE care va avea loc la Sibiu în 2019.

”În cadrul discuțiilor, Președintele Klaus Iohannis a reiterat în mod ferm poziția României de a nu accepta propuneri care conduc către o Europă cu două sau mai multe viteze sau către o Europă a cercurilor concentrice. Astfel de opțiuni nu ar face decât să adâncească diviziunile între statele membre. Președintele României a afirmat că principiul inclusivității trebuie să aibă un rol esențial în procesul de consolidare a Uniunii Europene. Avansarea într-o formulă de unitate și coeziune, fără fragmentări în rândul statelor membre, trebuie să fie principalul obiectiv la nivel european”, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Discuțiile dintre cei doi au vizat și pregătirile privind președinția română la Consiliul Uniunii Europene și summitul extraordinar de la Sibiu solicitat de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cadrul discursului său privind Starea Uniunii Europene.

”Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru o Europă unită, puternică, coezivă și coerentă, mai aproape de cetățenii săi și puternic profilată în plan global. Acest deziderat va defini acțiunea României pe perioada deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019. În acest context, au fost abordate și elemente legate de pregătirea Summitului care va avea loc la Sibiu în 2019”, mai indică sursa citată.

În discursul privind Starea Uniunii, președintele Comisiei Europene a invitat România, în calitate de stat ce va deține președinția Consiliului UE în ianuarie-iunie 2019, și pe Donald Tusk, să organizeze un summit extraordinar la Sibiu pe 30 martie 2019, la o zi după ce Marea Britanie va fi părăsit Uniunea Europeană.

Vizita lui Donald Tusk la București se înscrie ntr-un proces de consultare a membrilor Consiliului European în vederea pregătirii unui document, de tip foaie de parcurs, privind pașii care urmează să fie întreprinși în procesul de consolidare a Uniunii Europene. Documentul urmează să fie discutat la reuniunile viitoare ale Consiliului European.

În acest sens, înaltul oficial european a avut în aceste zile întrevederi cu președintele francez, Emmanuel Macron, cu cancelarul german, Angela Merkel și cu premierii Danemarcei, Luxemburgului, Belgiei, Bulgariei și Italiei.

Vizita lui Donald Tusk la București survine cu o săptămână înainte de Consiliul European de toamnă de la Bruxelles, fiind așteptat ca agenda summitului din 19-20 octombrie să fie influențată de evoluțiile oscilante în negocierile privind Brexit cu Marea Britanie. Consiliul European de săptămâna viitoare va fi prima reuniune la care cancelarul Angela Merkel participă după câștigarea, pentru a 4-a oară consecutiv, a alegerilor federale din Germania, dar și primul summit UE după evenimentele din Catalonia.

Pe agenda reuniunii se află subiecte importante: migrația, Europa digitală, chestiuni de securitate și apărare, relații externe ale Uniunii Europene, cu accent pe relația dintre Uniunea Europeană și Turcia, a mai informat purtătorul de cuvânt al președintelui.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,71
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:7,6 m/s
Mon
13
Tue
12
Wed
14
Thu
16
Fri
15
Arhivă Radio Chișinău