Klaus Iohannis se întâlnește cu Donald Trump și Emmanuel Macron pe 25 mai la summitul NATO de la Bruxelles

  • 16 Mai 2017 18:58
Klaus Iohannis se întâlnește cu Donald Trump și Emmanuel Macron pe 25 mai la summitul NATO de la Bruxelles

Consolidarea unui echilibru în privința cheltuielilor militare, creșterea rolului în lupta împotriva terorismului, evaluarea implementării deciziilor de la Varșovia, inaugurarea unui nou sediu și prezența, premieră, a lui Donald Trump și a lui Emmanuel Macron, vor fi punctele fundamentale de pe agenda summitului NATO de la Bruxelles, din 25 mai, la care va participa și președintele Klaus Iohannis.

La a doua sa prezență la un summit aliat – după cel de la Varșovia – Klaus Iohannis va avea primele contacte oficiale cu noii lideri de la Washington și de la Paris, Donald Trump, respectiv Emmanuel Macron și va discuta alături de ceilalți 27 de lideri euro-atlantici importanța valorilor pe care se fundamentează NATO: unitate, solidaritate și coneziune între state, scrie CaleaEuropeana.

Prezența șefului statului la summitul aliat de la Bruxelles a fost anunțată de purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, într-o conferință de presă.

Subiectele de pe agenda reuniunii celor 28 de lideri euro-atlantici

Aceasta a făcut precizări punctuale cu privire la temele care vor fi dezbătute la acest summit aniversar, printre ele regăsindu-se ”consolidarea relației transatlantice, concomitent cu un echilibru în eforturile de apărare”. 

”Asta presupune, evident, împărțirea echitabilă a sarcinilor și responsabilităților între aliați, cu accent pe sectorul finanțării apărării”, a precizat Dobrovolschi, care a subliniat că printre temele abordate se va regăsi ”și proiectarea demersurilor Alianței Nord-Atlantice pentru creșterea rolului NATO în lupta împotriva terorismului”.

Summitul de la Bruxelles – unul aniversar prilejuit de inaugurarea unui nou sediu al NATO – are loc la mai puțin de un an de la summitul aliat de la Varșovia, reuniune la care România a obținut importante garanții de securitate.

”Au fost luate o serie de decizii importante pentru Alianță (n.r. – la Varșovia), și acesta (n.r. – summitul de la Bruxelles) este un context potrivit pentru a se face o analiză al gradului de implementare a deciziilor, măsurilor luate în cadrul Summitului de la Varșovia”, a mai punctat Dobrovolschi.

Care sunt obiectivele României la summitul de la Bruxelles?

Obiectivele României la summitul de la Bruxelles au fost hotărâte în cadrul ședintei Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 21 martie, iar printre acestea se regăsesc reconfirmarea importanței și solidității relației transatlantice și păstrarea în atenția aliaților a importanței strategice a Mării Negre.

Întrunirea liderilor euro-atlantici survine într-un moment în care Alianța continuă să se adapteze celor mai mari provocări ale actualei generații, în contextul celei mai puternice consolidări a NATO în privința apărării colective de la finalul Războiului Rece încoace și având în vedere eforturile de a proiecta stabilitate dincolo de granițele aliate.

La acest summit aniversar, prilejuit de inaugurarea noului cartier general al Alianței, este de așteptat să se discute intens pe marginea viitorului rol al NATO în privința asigurării securității și luptei împotriva terorismului, dar și a bugetelor alocate de țările membru pentru dimensiunea apărării, fiind un moment important pentru cimentarea relației transatlantice.

Summitul aliat de la Bruxelles va avea loc la aproape un an distanță de la reuniunea de la Varșovia, summit care s-a remarcat prin adoptarea unor decizii importante pentru dimensiunea estică a securității euro-atlantice prin măsuri clare de descurajare în zona flancului estic. Mai mult decât atât, summitul de la Varșovia a adus relația NATO – Uniunea Europeană la un nivel de cooperare în direcția combaterii amenințărilor hibride și a consolidării apărării europene, iar spațiul cibernetic a fost recunoscut drept domeniu operațional, alături de cel terestru, aerian și maritim.

La precedentul summit aliat – cel de la Varșovia – NATO a aprobat înființarea unei brigăzi multinaționale în România, sub conducerea Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est din București și și-a asumat o decizie clară privind un pachet de măsuri navale și aeriene la Marea Neagră, măsuri ce au fost aprobate la ministeriala Apărării din luna februarie, după ce la summitul din iulie anul trecut, aliații au reconfirmat importanța strategică a Mării Negre. Mai mult, facilitatea antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu a trecut sub comandă NATO tot în urma unei decizii de la summitul de la Varșovia.

Cele mai importante decizii de la prima reuniune euro-atlantică la nivel de șefi de stat sau de guvern la care vor participa alături de Klaus Iohannis și noii președinți ai SUA și ai Franței, Donald Trump și Emmanuel Macron, vor putea fi urmărite pe CaleaEuropeana.ro printr-o corespondență specială de la Bruxelles de la summitul aniversar NATO.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,57 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău