Klaus Iohannis | România sprijină consecvent și puternic eforturile R. Moldova de integrare europeană și programul de reforme al actualei guvernări de la Chișinău

  • 06 Septembrie 2022 14:34
Klaus Iohannis | România sprijină consecvent și puternic eforturile R. Moldova de integrare europeană și programul de reforme al actualei guvernări de la Chișinău

Susținerea Rep. Moldova și eforturilor de integrare europeană și a programului de reforme a actualei guvernări de la Chișinău rămâne o prioritate de maximă însemnătate pentru România. Declarațiile au fost făcute de către liderii politici cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române, care a început astăzi București, transmite Radio Chișinău.

În mesajul transmis cu ocazia evenimentului președintele Klaus Iohannis a subliniat că  România sprijină consecvent și puternic eforturile Republicii Moldova de integrare europeană și programul de reforme al actualei guvernări de la Chișinău și că Bucureștiul a fost mereu alături de cetățenii Rep. Moldova prin acțiuni concrete de susținere în depășirea crizelor.

El a menționat și importanța deciziei istorice a Uniunii Europene privind acordarea statutului de candidat Ucrainei și Republicii Moldova și recunoașterea perspectivei europene a Georgiei, la reuniunea Consiliului European din iunie. „Trebuie să continuăm să susținem parcursul european al acestor state, pe toate palierele”, a declarat președintele României.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a subliniat susținerea pe care România o acordă Rep. Moldova și actualei guvernări în baza relației bilaterale speciale între cele două maluri de Prut.

”Am promovat puternic la nivel european acordarea de sprijin Rep. Moldova pe toate palierele relevante inclusiv în materie de întărirea capacităților sale de a gestiona fluxul de refugiați pe fundașul crizei din Ucraina, cât și în vederea creșterii rezilienței sistemului energetic. Vom continua această abordare pe baza consolidării relației bilaterale speciale dintre București și Chișinău. Ședința comună a celor două guverne care a avut loc la Chișinău în luna februarie a generat rezultate consistente prin semnarea a 13 documente bilaterale de cooperare cu relevanță strategică, inclusiv a Acordului privind asistența nerambursabilă de 100 de milioane de euro,  a Acordului privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciului de roaming sau a acordurilor în domeniul infrastructurii de transport”, a menționat Aurescu.

Șeful diplomației de la București s-a referit în discursul său și la Platforma de Sprijin pentru Rep. Moldova, o inițiativă lansată de România, Germania și Franța, la 5 aprilie 2022, ca motor de coagulare și sporire a rezilienței Rep. Moldova. Cele două Conferințe organizate la Berlin și București în cadrul Platformei au generat angajamente în valoare de 659,5 și respectiv 615 milioane de euro sprijin bugetar și asistență financiară a amintit Bogdan Aurescu.

Amintim că Ministerul Afacerilor Externe a României organizează de marți până joi Reuniunea Anuală a Diplomației Române sub tema “Răspunsul diplomatic al României la schimbările realității geostrategice”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău