Klaus Iohannis: Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău este un eveniment de excepție în îmbogățirea culturii noastre

  • 15 Septembrie 2023 08:56
Klaus Iohannis: Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău este un eveniment de excepție în îmbogățirea culturii noastre

Președintele Klaus Iohannis a transmis, joi, 15 septembrie, un mesaj cu ocazia Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care are loc la Chișinău.

"Salut cu mare bucurie cea de-a opta ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, eveniment de excepție care oferă o elocventă exprimare a rolului și a misiunii artelor și artiștilor în îmbogățirea culturii noastre", spune șeful statului în mesajul prezentat de consilierul prezidențial Sergiu Nistor.

El amintește că, împreună cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acordat și anul acesta Înaltul Patronaj acestui eveniment pentru "a sublinia, sub cupola artelor spectacolului, solidaritatea dintre România și Republica Moldova și angajamentul ferm pentru împlinirea destinului nostru european comun".

"De configurarea acestui destin sunt legate cultura în ansamblu și teatrul în special. Începând cu mijlocul secolului al XIX-lea, teatrul a reprezentat pentru români un simbol al identității naționale și un promotor al acesteia. În secolul XX, chiar și în perioada dificilă a comunismului, teatrul a rămas o platformă a căutării modernității și o agoră a libertății. La Chișinău, înființarea după Marea Unire a Teatrului, numit mai apoi Mihai Eminescu și primind, după proclamarea independenței de stat, titulatura de Național reprezintă cu mult mai mult decât nașterea și existența unei case de spectacole. Instituția organizatoare a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, locul, ca și spiritul care îl animă sunt expresia însăși a triumfului limbii, al culturii și al valorilor care ne apropie și ne definesc. Gongul, replicile actorilor și aplauzele care vor răsuna aici timp de zece zile ne vor uni sub lumina Luceafărului culturii românești. Cu toate acestea, nu vom putea să nu auzim zgomotul armelor ori să nu simțim amenințările la adresa vieții, a libertății, a democrației și a securității noastre generate de războiul brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei", afirmă președintele Klaus Iohannis.

El subliniază, în context, că România va continua să susțină Ucraina cât va fi necesar și este hotărâtă să contribuie la îmbunătățirea perspectivelor europene ale Republicii Moldova.

"Reuniunea Teatrelor Naționale Românești reprezintă și expresia solidarității noastre cu Ucraina, pe care țara noastră a sprijinit-o în fața agresiunii și va continua să o susțină cât va fi necesar. Prezența la Chișinău a teatrelor din toate provinciile românești transmite, totodată, și un puternic mesaj cultural de fraternitate pentru Republica Moldova. România este hotărâtă să contribuie cu toate mijloacele la îmbunătățirea perspectivelor europene, la stabilitatea, la consolidarea democrației și a statului de drept din Republica Moldova", spune șeful statului.

Președintele Iohannis îi felicită pe organizatorii și artiștii reuniți la Chișinău.

"Fie ca în aceste zile, de pe scena Teatrului să se reverse în sufletele generosului dumneavoastră public lumina, căldura și speranța pe care, în limba în care cuvintele român, național și Eminescu nu pot fi nicicând despărțite, doar cultura le poate insufla", conchide Iohannis.

Cea de a VIII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău se desfășoară în perioada 14 - 24 septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău