Klaus Iohannis: Republica Moldova se confruntă cu amenințări hibride fără precedent și este cel mai afectat stat de agresiunea Rusiei, după Ucraina

  • 21 Martie 14:08
Klaus Iohannis: Republica Moldova se confruntă cu amenințări hibride fără precedent și este cel mai afectat stat de agresiunea Rusiei, după Ucraina

Menținerea sprijinului european rămâne fundamentală pentru Republica Moldova, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, înainte de întrunirea liderilor Uniunii Europene, la Bruxelles, cu ocazia Consiliului de primăvară, transmite Radio Chișinău.

Klaus Iohannis a atenționat într-o declarație de presă că „Republica Moldova este cel mai afectat stat de agresiunea Rusiei, după Ucraina”.

În ceea ce privește politica de extindere a Uniunii, președintele României a declarat că va susține adoptarea cât mai curând a cadrelor de negociere cu Ucraina și Republica Moldova și organizarea primelor conferințe interguvernamentale politice cu ambele state.

„Problemele se acumulează foarte mult în Moldova. Voi evidenția faptul că Republica Moldova traversează o perioadă preelectorală complexă și se confruntă cu amenințări hibride, chiar fără precedent, și este esențial să o sprijinim. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european. În tot acest tablou complex, voi insista asupra importanței Mării Negre, zonă cu valențe multiple, după cum știm, atât pentru securitatea în sine a Europei, cât și pentru securitatea alimentară, chiar la nivel global. În ceea ce privește politica de extindere a Uniunii, voi susține adoptarea cât mai curând a cadrelor de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, precum și organizarea primelor conferințe interguvernamentale politice cu ambele state”, a declarat Klaus Iohannis.

Șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană se reunesc pentru două zile, la Bruxelles pentru a discuta ajutorul militar acordat Kievului. 

În cadrul summitului ar urma să fie adoptat cadrul de negociere pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la spațiul comunitar. Comisia Europeană va prezenta liderilor statelor membre raportul privind evoluția reformelor din Ucraina și Republica Moldova și, ca urmare a unei evaluări pozitive, va propune adoptarea cadrului de negociere cu cele două state, astfel încât până în vară să poată avea loc primele conferințe interguvernamentale.

 

                                                                                         

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău