Klaus Iohannis participă luni și marți la summitul extraordinar al liderilor europeni, unde va pleda pentru sprijinirea R. Moldova și reducerea dependenței energetice de Rusia

  • 27 Mai 2022 14:14
Klaus Iohannis participă luni și marți la summitul extraordinar al liderilor europeni, unde va pleda pentru sprijinirea R. Moldova și reducerea dependenței energetice de Rusia

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa luni și marți la reuniunea extraordinară a Consiliului European care se va desfășura la Bruxelles, unde va discuta cu omologii săi europeni despre situația de securitate cauzată de invazia militară a Rusiei împotriva Ucrainei, sprijinirea Republicii Moldova, deficitul de investiții în materie de apărare comună la nivel european și diversificarea surselor și rutelor de energie în contextul reducerii dependenței de Federația Rusă, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit sursei citate, agenda de discuții a Consiliului European se va concentra pe situația de securitate și consecințele generate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei în diverse domenii. Astfel, liderii europeni vor discuta modalitățile de acordare, în continuare, a sprijinului politic și a asistenței umanitare, economice și financiare Ucrainei, inclusiv cu referire la rolul important pe care trebuie să îl aibă Uniunea Europeană în eforturile de reconstrucție post-conflict.

Având în vedere impactul multidimensional al actualei crize asupra Republicii Moldova, va fi discutată și necesitatea oferirii unui sprijin adecvat pentru consolidarea rezilienței acestui stat.

De asemenea, în contextul angajamentului Uniunii Europene față de eforturile internaționale pentru asigurarea securității alimentare globale, șefii de stat și de guvern vor discuta modalitățile concrete de sprijin pentru asigurarea continuității exporturilor alimentare din Ucraina.

Agenda liderilor europeni va viza și aspectele referitoare la securitate și apărare, în contextul propunerilor recente ale Comisiei Europene pentru remedierea deficitului de investiții în materie de apărare și întărirea cooperării și coordonării între statele membre în acest domeniu.

Pornind de la propunerile recente ale Comisiei Europene în cadrul Planului RePowerEU pentru materializarea obiectivului reducerii dependențelor energetice de Federația Rusă, șefii de stat și de guvern vor continua discuțiile privind diversificarea surselor și rutelor de energie și securitatea aprovizionării. Astfel, un subiect important se referă la propunerile de optimizare a funcționării pieței europene de electricitate pentru controlul volatilității prețurilor, astfel încât acestea să fie accesibile, iar categoriile vulnerabile să fie cât mai bine protejate.

De altfel, cu o zi în urmă, șeful statului a avut o convorbire telefonică cu președintele Consiliului European despre agenda reuniunii liderilor europeni.

Liderii statelor membre se vor întruni luni și marți în cadrul unui summit european care precede Consiliul European din 23-24 iunie și se așteaptă a fi o reuniune care să armonizeze pozițiile divergente ale țărilor UE privind parcursul european al Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, țări care au depus cererile de aderare la Uniunea Europeană.

În ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina, UE și-a intensificat asistența financiară, inclusiv cu o a patra tranșă de 500 de milioane de euro pentru achiziții de armament.

În același timp, problema securității alimentare va fi abordată și din perspectiva în care statele membre caută soluții pentru a ajuta Ucraina să-și exporte grâul și cerealele, inclusiv prin intermediul porturilor românești de la Galați și Constanța.

Tematica energetică va avea ca punct de plecare planul REPower prezentat recent de Comisia Europeană,  un plan cuprinzător pentru reducerea rapidă a dependenței de combustibilii fosili din Rusia și pentru accelerarea tranziției către energie curată care necesită investiții suplimentare de 210 miliarde de euro până în 2027.

Planul REPowerEU va presupune în ansamblul său investiții de 300 de miliarde de euro, aproximativ 72 de miliarde de euro sub formă de granturi și 225 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi, acestea din urmă fiind deja prevăzute în Mecanismul de redresare și reziliență.

Investițiile vor include până la 10 miliarde de euro pentru infrastructura de gaz, precum și până la 2 miliarde de euro pentru infrastructura petrolieră, în vederea opririi transportului de petrol rusesc ca parte a sancțiunilor europene față de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,54 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău