Klaus Iohannis, la Summitul Comunității Politice Europene: Tema centrală - Ucraina; Securitatea ne preocupă pe toți

  • 05 Octombrie 2023 17:53
Klaus Iohannis, la Summitul Comunității Politice Europene: Tema centrală - Ucraina; Securitatea ne preocupă pe toți

Tema centrală a Summitului Comunității Politice Europene a fost Ucraina, deoarece temele de securitate "ne preocupă pe toți", a declarat, joi, 5 octombrie, președintele român Klaus Iohannis, aflat la reuniunea de nivel înalt, transmite Agerpres.

„Astăzi, întâlnirea de aici, din Spania, de la Granada, a debutat cu o întâlnire în plen, o întâlnire în care, sigur, tema centrală a fost Ucraina, nu numai prin faptul că președintele Zelenski a participat și ni s-a adresat, ci și prin faptul că aceste chestiuni legate de securitate ne preocupă pe toți", a punctat șeful statului.

Iohannis a amintit că a condus grupul de lucru care a discutat despre energie, mediu și prevenirea schimbărilor climatice, alături de premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store.

„În prezentarea mea le-am explicat colegelor și colegilor cum abordăm noi chestiunea energiei, prin diversificare, prin folosirea gazului și a energiei nucleare ca și energii de tranzit până când vom avea suficiente regenerabile ca să acoperim o mare parte din consumul național, dar am expus și importanța educației pentru a preveni schimbările climatice, le-am spus cum am introdus săptămâna verde în școli, pentru a conștientiza deja tânăra generație cu aceste chestiuni, am abordat și chestiunea prevenției și a managementului dezastrelor în intervenții extrem de importante, unde specialiștii noștri sunt foarte apreciați", a detaliat șeful statului.

Iohannis a amintit că pompierii români au intervenit în repetate rânduri, cel mai recent în Grecia, când au fost probleme majore.

„Grecia a fost lovită de patru dezastre în această vară și noi am intervenit de fiecare dată și i-am ajutat. Din păcate, dezastre au fost și în altă parte, inundații au fost în foarte multe locuri din Europa, focuri de pădure au fost foarte multe și acestea, evident, vin în urma schimbărilor climatice, dar care sunt deja ușor de observat. Deci cu atât mai mult este vital să prevenim schimbări climatice catastrofale", a completat Iohannis.

Comunitatea Politică Europeană este un format de tip interguvernamental de dialog politic între statele europene cu scopul cooperării pe teme de interes comun, în vederea consolidării securității și stabilității pe continentul european.

La summitul de joi sunt prezenți 44 de șefi de stat sau guvern, inclusiv președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, alături de liderii UE: președintele Consiliului European, Charles Michel, președinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola și Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell. De la reuniunea la nivel înalt lipsesc președinții Turciei și Azerbaidjanului.

Reuniunea viitoare a Comunității Politice Europene va avea loc în Marea Britanie.

Lidera opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, este invitată la dineul organizat joi pentru liderii care s-au reunit la Granada.

Summitul Comunității Politice Europene are loc cu o zi înainte de Reuniunea informală a Consiliului European. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău