Klaus Iohannis, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române: „Relația specială cu Republica Moldova a reprezentat o prioritate strategică pentru mine”

  • 24 Iulie 12:48
Klaus Iohannis, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române: „Relația specială cu Republica Moldova a reprezentat o prioritate strategică pentru mine”

La București, de astăzi și până vineri, 26 iulie, are loc Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR), la care printre invitați se vor afla vicepremierii pentru integrare europeană din Republica Moldova și Ucraina, Cristina Gherasimov și Olha Stefanișina.

Cu această ocazie, Președintele României, Klaus Iohannis, a ținut un discurs în care a vorbit despre securitatea României și rolul acesteia drept stat-membru al Uniunii Europene.

Pe palier european, România continuă să fie un factor de echilibru, consolidând integrarea și promovarea Uniunii ca actor puternic, cu impact semnificativ în plan global. Am acționat constant pentru sporirea coeziunii, a rezilienței și a solidarității Uniunii, fără fragmentări interne”, a declarat Președintele României. 

Klaus Iohannis a menționat că a fost și va rămâne un susținător puternic al procesului de extindere a Uniunii Europene, având în vedere „puterea transformatoare și abilitatea acestei politici de a uni țări și popoare în jurul valorilor și a principiilor europene, în beneficiul tuturor”.

Șeful statului român s-a referit și la Republica Moldova, reafirmând susținerea României în parcursul european al țării noastre, cât și al Ucrainei.

România a susținut puternic decizia istorică privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova, adoptată la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie 2023, și vom rămâne angajați în sprijinirea parcursului european al acestor țări. 

Relația specială cu Republica Moldova a reprezentat o prioritate strategică pentru mine, ca președinte al României, iar cooperarea bilaterală a atins un nivel fără precedent, fiind în prezent la cel mai înalt grad din istorie.

Am promovat și o relație constructivă și principială cu Ucraina. Încă din prima zi a războiului, România a fost pe deplin solidară și a luat ample măsuri multidimensionale în sprijinul Ucrainei”, a declarat Klaus Iohannis. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău