Klaus Iohannis, la Munchen: Românii cred cu tărie în proiectul european

  • 02 Iunie 2018 18:50
Klaus Iohannis, la Munchen: Românii cred cu tărie în proiectul european

Românii cred cu tărie în proiectul european, în capacitatea sa de a asigura democrația și prosperitatea cetățenilor europeni, a declarat sâmbătă, la Munchen, președintele Klaus Iohannis.

Într-o alocuțiune susținută în limba germană, cu prilejul decernării premiului "Franz Josef Strauss 2018", de către Fundația germană Hanns Seidel, șeful statului a evocat personalitatea lui Strauss, care a fost, cu adevărat, un gânditor politic și vizionar, cu mult înaintea timpului său, relatează Agerpres.

"Este o onoare și un privilegiu. Această distincție mă onorează cu atât mai mult dacă privesc către personalitățile care, începând cu anul 1996, au primit același premiu - Henry Kissinger, Helmut Kohl sau Jean-Claude Juncker. Franz Josef Strauss spunea că Bavaria este pământul său natal (Heimat), Germania patria (Vaterland), iar Europa este viitorul. Cred că ne regăsim cu toții în această diferențiere plină de sensibilitate. Avem cu toții un cămin și o țară din care provenim, dar avem și o Europă comună, care ne aparține tuturor și ne unește pe toți. Prin instinctul său politic și geopolitic, Franz Josef Strauss a devenit un simbol al solicitudinii și competenței europene - prin agerimea cu care a recunoscut necesitatea alianței transatlantice, cât și nevoia de a înțelege Estul, fie că era vorba de RDG sau România", a subliniat Klaus Iohannis.

Președintele a amintit că Fundația Hanns Seidel a fost prima fundație germană de acest tip care și-a deschis un birou în România.

"Anul 1992 rămâne în mentalul colectiv al românilor - la scurt timp după Revoluție și la finalul Războiului Rece - ca fiind turbulent și dificil. (...) Fundația a fost un susținător și însoțitor constant al României pe drumul, nu întotdeauna lin, al tranziției de la comunism la o societate modernă, democratică și deschisă. (...) Anul trecut am marcat, atât la București, cât și la Berlin, nu numai aniversarea a 25 de ani de la semnarea Tratatului, ci și 50 de ani de la reluarea relațiilor la nivel de ambasadă și 10 ani de când România a aderat la UE, sub președinția rotativă a Germaniei. Am realizat în acest context aniversar o vizită la Berlin, în iunie 2017, și am purtat convorbiri deosebit de consistente cu președintele federal Frank-Walter Steinmeier și cancelarul federal Angela Merkel", a detaliat șeful statului.

Potrivit acestuia, relațiile dintre România și Germania sunt puternice, de natură strategică și au ca fundament numeroase reușite comune, dar și dorința de a construi împreună un viitor mai bun pentru Europa. Totodată, există o dinamică deosebită a consultărilor politice, caracterizate de o viziune comună pe teme europene, de securitate și de politică externă. Relațiile economice bilaterale s-au dezvoltat consistent astfel că nivelul schimburilor comerciale au ajuns la peste 30 de miliarde de euro în prezent.

"Investitorii germani au investit, în ultimii 25 de ani, constant și sustenabil în România, contribuind la transferul tehnologic și la creșterea competitivității economiei românești. Germania este cel mai important partener comercial al României și al doilea cel mai mare investitor în economia noastră, cu aproximativ 7.000 de companii și peste 300.000 de locuri de muncă create. România are și cu landul Bavaria o cooperare excelentă din punct de vedere politic, economic și cultural. Aș dori să salut în mod special și să laud comunitatea de români din Bavaria, care s-a integrat exemplar și care este una din cele mai vechi și mai active comunități de români din Occident, având un rol neprețuit la aprofundarea și consolidarea relațiilor noastre bilaterale, la fel ca și reprezentanții etnicilor germani originari din România - sașii transilvăneni și șvabii. Minoritatea română din Germania și cea germană din România - sași transilvăneni, șvabii bănățeni și sătmăreni, landlerii - reprezintă un element cheie în arhitectura relațiilor noastre bilaterale, fiind un adevărat catalizator al dialogului între țările noastre și un catalizator al relațiilor noastre, având rol de pod în relațiile bilaterale", a arătat președintele.

Klaus Iohannis a subliniat totodată că anul 2018 este, din punct de vedere istoric, un punct crucial de referință în istoria modernă a României: la 1 Decembrie 1918 a avut loc la Alba Iulia Marea Adunare Națională. "Au participat 100.000 de oameni și au hotărât unirea Transilvaniei cu Regatul, iar în același an avusese loc și unirea cu regiunile Bucovina și Basarabia. La Alba Iulia au fost prezenți reprezentanți ai tuturor partidelor, confesiunilor și straturilor sociale, care au susținut Unirea. Minoritatea germană din Transilvania a fost prima care a susținut Declarația de la Alba Iulia, recunoscând astfel Unirea. O sută de ani mai târziu, România a devenit o țară care, prin societatea sa deschisă, prin performanță economică, prin conduita față de cetățean și prin raportarea la construcția europeană contribuie solid la păstrarea unității UE de care este acum mai mult decât oricând nevoie. România a dovedit între timp că este un partener responsabil și de încredere", a adăugat președintele.

În acest context, Klaus Iohannis a arătat că România se pregătește să își asume pentru întâia oară, în prima parte a anului 2019, Președinția Consiliului UE - "un test al maturității noastre europene, în cadrul căruia România își va aduce contribuția în rezolvarea problemelor actuale".

"Este datoria noastră ca, în aceste vremuri neliniștite și greu predictibile, să conferim proiectului european o nouă dinamică, încredere și viziune. La 9 mai 2019 orașul Sibiu va găzdui un important Summit, care va influența în mod decisiv viitorul proiectului european. Soluția ține de noi toți și constă în angajarea pe calea solidarității și a unității, în mod pragmatic și credibil. Important este ca Uniunea Europeană să-și păstreze, în mod onest, valorile și principiile sale fundamentale și să identifice căi concrete pentru a fi mai apropiată de cetățenii săi, a căror securitate și prosperitate să fie garantate. Sunt convins că un proiect european în acești parametri reprezintă calea prin care vom reuși să progresăm către o Europă prosperă, puternică și sigură. România consideră că doar prin unitatea statelor membre pot fi preîntâmpinate tendințele de divizare pe care, din păcate, le întâlnim astăzi în interiorul Uniunii. Românii cred cu tărie în proiectul european, în capacitatea sa de a asigura democrația și prosperitatea cetățenilor europeni. Asemenea concetățenilor mei, sunt și eu încrezător în forța proiectului european. Am convingerea că, prin dialog și prin cooperarea noastră strânsă, Uniunea Europeană va depăși întărită această perioadă în care este supusă unor adevărate teste de rezistență. Au existat mereu oameni, actori ai istoriei, care și-au asumat riscuri, în ciuda tuturor adversităților, au continuat să își facă datoria. Unul dintre acești oameni a fost Franz Josef Strauss, a cărui moștenire de valori și principii trebuie să o apărăm, aceasta fiind datoria noastră", a mai spus președintele Iohannis.

Ceremonia de acordare a premiului a avut loc la Palatul Regal din Munchen "Allerheiligen-Hofkirche". La acest eveniment șeful statului a fost însoțit de doamna Carmen Iohannis. Cuplul prezidențial a fost aplaudat minute în șir, iar Carmen Iohannis a primit flori.

În cadrul ceremoniei de la Munchen, discursul Laudatio a fost rostit de către Barbara Stamm, președintele Parlamentului din Bavaria, în prezența președintelui Fundației Hanns Seidel, Ursula Männle, precum și a premierului Landului Bavaria, Markus Söder, europarlamentari și a numeroase personalități ale lumii politice și sociale, reprezentanți ai Corpului diplomatic din ambele țări.

Potrivit acesteia, "secretul succesului" pe care îl are Klaus Iohannis constă în primul rând în încrederea pe care oamenii au în acesta. "Înțeleg că dvs. aveți o viziune de ansamblu și înțelegeți ansamblul. Sibiul de astăzi este printre investitorii străini prima adresă din România, aceasta datorită efortului dvs. neobosit. (...) Acum pe agenda dvs. nu e doar Sibiul, ci întreaga Românie. Relațiile germano-române și bavarezo-române au urcat cu ajutorul dvs. pe o nouă treaptă și pentru acesta vă mulțumesc și vă felicităm din tot sufletul pentru conferirea premiului", a arătat Barbara Stamm.

Într-o alocuțiune susținută cu prilejul decernării premiului "Franz Josef Strauss 2018" președintelui Klaus Iohannis, de către Fundația germană Hanns Seidel, premierul bavarez Markus Söder a evocat excelentele relații dintre Bavaria și România, precum și activitatea politică a șefului statului, dar și ca primar al Sibiului. La acestea se adaugă relațiile privilegiate dintre landul bavarez și sașii bănățeni.

Totodată, Markus Söder a subliniat contribuția la constituirea Uniunii Europene a patriotului Franz Josef Strauss, care și-a dat seama că naționalismul și totalitarismul nu pot conduce decât la confruntări.

Președintele PPE, europarlamentarul Manfred Webber, a făcut un îndemn la unitatea UE în contextul apariției unui curent extremist, dar și a rezultatului alegerilor din Italia.

Potrivit acestuia, decizia Fundației Hanns Seidel de a-i acorda premiul din 2018 șefului statului român a constituit o alegere foarte bună.

"Vorbim despre premiu, dar ne gândim și la personalitatea celui care a dat numele premiului. Știm cu toții că Europa este în transformare și, de aceea, cred că este cu atât mai captivant să privim spre această Europă, gândindu-ne la răspunsurile care pot fi date. Europa trebuie să arate succes, este o Europă a oamenilor. (...) Dacă comparăm evoluția economică cu cea sârbă sau ucraineană, vom realiza cât de uriaș este succesul in interiorul UE pentru oameni. Sigur, avem Brexit-ul, Marea Britanie a plecat din Uniune. (...) Poate în situația de acum ar trebui să ne punem întrebarea cum să facem să dăm o perspectivă continentului, având în vedere și situația din Italia. (...) Europa nu poate funcționa decât dacă practicăm principiul european. Aici un rol îl au alegerile, deciziile electorale. (...) Trebuie să avem în vedere ca fiecare să fie european convins, ceea ce ne-a transmis și Strauss - să fim bavaerzi convinși dar și europeni convinși, și nu trebuie să ne gândim la aspectul populist", a spus președintele PPE.

Pe parcursul evenimentului, care a durat aproximativ două ore și care s-a desfășurat în Biserica Tuturor Sfinților din incinta Palatului Regal, au avut loc mai multe concerte de muzică clasică cu piese de Woflgang A. Mozart.

Fundația Hanns Seidel și conducerea Uniunii Creștin-Sociale din Germania (CSU) au decis, în unanimitate, acordarea, în 2018, a Premiului "Franz Josef Strauss" președintelui României pentru promovarea, în mod constructiv și vizionar, de-a lungul întregii sale cariere politice, a valorilor democratice, a unei societăți unite și a încrederii în proiectul european.

Distincția "Franz Josef Strauss" este însoțită și de un premiu în valoare de 10.000 de euro, pe care președintele Klaus Iohannis a decis să îl doneze în scop caritabil Fundației "Un copil, o speranță", care derulează proiecte în domenii precum sănătatea, educația și asistența socială, printre acestea aflându-se și programe pentru sprijinirea copiilor diagnosticați cu autism și Sindromul Down.

Premiul primit de Klaus Iohannis se decernează începând cu anul 1996 unor personalități care s-au făcut remarcate în politică, afaceri, societate și cultură, care promovează pacea, libertatea, respectarea legii și democrația. Printre laureații premiului se numără fostul cancelar german Helmut Kohl, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii George H. W. Bush, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și fostul secretar de stat american Henry A. Kissinger. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău