Klaus Iohannis exclude scenariul unei intervenții militare a Rusiei în Belarus: Singurele soluții sunt cele diplomatice

  • 20 August 2020 10:32
Klaus Iohannis exclude scenariul unei intervenții militare a Rusiei în Belarus: Singurele soluții sunt cele diplomatice

Președintele României, Klaus Iohannis, a exclus miercuri scenariul unei intervenții militare a Rusiei în Belarus, pe fondul tensiunilor și crizei care au loc în această țară în urma alegerilor prezidențiale ale căror rezultate sunt contestate de opoziție și de societatea aflată la manifestații pe străzile capitalei Minsk și a altor orașe.

Întrebat după summitul extraordinar al liderilor europeni dacă Uniunea Europeană este pregătită pentru scenariul în care Rusia ar intra cu trupele în Belarus, președintele a răspuns: “Nu considerăm că acest scenariu se va întâmpla”.
 

“E clar că situația e îngrijorătoare, dar singurele soluții sunt cele diplomatice. Toată lumea a declarat că este inadmisibilă o intervenție din exterior și nu ne așteptăm la o astfel de intervenție din nicio parte”, a spus Iohannis, într-o conferință de presă după summitul extraordinar prin videoconferință al celor 27 de șefi de stat sau de guvern.

Fraudarea alegerilor din Belarus, reprimarea violentă a protestatarilor, precum și tratamentele inumane la care au fost supuși cetățenii reținuți nu pot fi lăsate fără un răspuns din partea UE, a mai subliniat șeful statului

“În intervenția pe care am avut-o am subliniat că fraudarea alegerilor prezidențiale, reprimarea violentă a protestelor, tratamentele inumane la care au fost supuși cetățenii reținuți nu pot fi lăsate fără un răspuns din partea UE. Am solicitat încetarea imediată a violențelor împotriva protestatarilor pașnici, precum și eliberarea persoanelor deținute ilegal. Este necesară demararea unor investigații transparente ale tuturor abuzurilor raportate, în urma cărora cei vinovați să fie trași la răspundere”, a declarat Iohannis.

Statele membre ale Uniunii Europene nu recunosc rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus din 9 august, în urma cărora actualul președinte Aleksandr Lukașenko a fost proclamat câștigător, au anunțat miercuri liderii UE, reuniți într-un summit extraordinar prin videoconferință. De asemenea, UE va adopta sancțiuni împotriva oficialilor responsabili pentru violențele din timpul protestelor și pentru fraudă electorală.

În convorbiri telefonice avute înaintea acestui summit cu președintele Consiliului European, cu președintele Emmanuel Macron și cu cancelarul german Angela Merkel, președintele rus Vladimir Putin a avertizat împotriva oricăror imixtiuni externe în Belarus și a faptului că acestea ar fi inacceptabile.

De altfel, Rusia a promis sprijin militar Belarusului și a mobilizat garda națională la granița ruso-bielorusă.

 

Sursa: TVR MOLDOVA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău