“E clar că situația e îngrijorătoare, dar singurele soluții sunt cele diplomatice. Toată lumea a declarat că este inadmisibilă o intervenție din exterior și nu ne așteptăm la o astfel de intervenție din nicio parte”, a spus Iohannis, într-o conferință de presă după summitul extraordinar prin videoconferință al celor 27 de șefi de stat sau de guvern.
Fraudarea alegerilor din Belarus, reprimarea violentă a protestatarilor, precum și tratamentele inumane la care au fost supuși cetățenii reținuți nu pot fi lăsate fără un răspuns din partea UE, a mai subliniat șeful statului
“În intervenția pe care am avut-o am subliniat că fraudarea alegerilor prezidențiale, reprimarea violentă a protestelor, tratamentele inumane la care au fost supuși cetățenii reținuți nu pot fi lăsate fără un răspuns din partea UE. Am solicitat încetarea imediată a violențelor împotriva protestatarilor pașnici, precum și eliberarea persoanelor deținute ilegal. Este necesară demararea unor investigații transparente ale tuturor abuzurilor raportate, în urma cărora cei vinovați să fie trași la răspundere”, a declarat Iohannis.
Statele membre ale Uniunii Europene nu recunosc rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus din 9 august, în urma cărora actualul președinte Aleksandr Lukașenko a fost proclamat câștigător, au anunțat miercuri liderii UE, reuniți într-un summit extraordinar prin videoconferință. De asemenea, UE va adopta sancțiuni împotriva oficialilor responsabili pentru violențele din timpul protestelor și pentru fraudă electorală.
În convorbiri telefonice avute înaintea acestui summit cu președintele Consiliului European, cu președintele Emmanuel Macron și cu cancelarul german Angela Merkel, președintele rus Vladimir Putin a avertizat împotriva oricăror imixtiuni externe în Belarus și a faptului că acestea ar fi inacceptabile.
De altfel, Rusia a promis sprijin militar Belarusului și a mobilizat garda națională la granița ruso-bielorusă.