Klaus Iohannis: Declarația Finală a Summitului NATO reconfirmă importanța strategică a Mării Negre și afirmă susținerea NATO pentru Republica Moldova

  • 14 Iunie 2021 20:40
Klaus Iohannis: Declarația Finală a Summitului NATO reconfirmă importanța strategică a Mării Negre și afirmă susținerea NATO pentru Republica Moldova

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la finalul summitului NATO de la Bruxelles, că Declarația Finală a reuniunii reconfirmă importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică și afirmă susținerea NATO pentru reformele democratice din Republica Moldova, scrie caleaeuropeana.ro.

“Situația de securitate în zona Mării Negre rămâne preocupantă, iar masarea recentă a trupelor și a tehnicii militare rusești la granița cu Ucraina și în Crimeea ocupată ilegal reprezintă încă o dovadă clară în acest sens. Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euroatlantică și acest lucru a fost clar reconfirmat, inclusiv prin multiple referiri la Marea Neagră în documentele Summitului”, a declarat Iohannis, într-o conferință de presă.

În Declarația Finală a Summitului NATO, țările aliate solicită Rusiei să renunțe la consolidarea militară și să nu mai restricționeze navigația în anumite părți ale Mării Negre. De asemenea, documentul face trimitere la sporirea prezenței înaintate adaptate a NATO în regiunea Mării Negre și angajamentul de a o pune în aplicare pe deplin.

Șeful statului a mai precizat că a subliniat și imperativul de a crește sprijinul și asistența pentru partenerii din Vecinătatea Estică prin demersuri de consolidare a capacităților de apărare și a rezilienței.

“Mesajul meu este reflectat în Declarația finală a Summitului, împreună cu sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, Georgiei și a Republicii Moldova. De altfel, în Declarația finală este afirmată susținerea NATO pentru reformele democratice din Republica Moldova“, a mai afirmat președintele.

“Reiterăm sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova în cadrul granițelor lor recunoscute la nivel internațional. Ne-am angajat să sprijinim reformele democratice din Republica Moldova și să oferim asistență prin intermediul Inițiativei noastre de consolidare a capacităților de apărare și a capacităților de securitate conexe”, au transmis cei 30 de lideri ai NATO la paragraful 14 al comunicatului final.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău