Klaus Iohannis a pledat, la summitul Comunității Politice Europene, pentru susținerea conectivității energetice europene cu R. Moldova și Ucraina

  • 19 Iulie 09:01
Klaus Iohannis a pledat, la summitul Comunității Politice Europene, pentru susținerea conectivității energetice europene cu R. Moldova și Ucraina

Președintele Klaus Iohannis, prezent joi la cea de a patra reuniune a Comunității Politice Europene, desfășurată în Marea Britanie, a pledat pentru cooperarea în domeniul energiei și pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei, a informat joi Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Șeful statului român a participat la discuțiile în format restrâns în cadrul grupului de lucru pe tema “Energie și conectivitate”, în continuarea discuțiilor pe aceeași temă, co-prezidate de România și Norvegia la reuniunea de la Granada.

În intervenția sa, Klaus Iohannis a arătat că demersurile de întărire a cooperării în domeniul energiei și al conectivității “reprezintă obiective esențiale pentru consolidarea rezilienței naționale și europene, într-un context marcat de provocarea gestionării schimbărilor climatice, dar și de evoluții precum cele din Ucraina, care au reconfirmat nevoia de acțiune pentru a limita dependențele strategice”.

În context, președintele a evidențiat eforturile României în susținerea acestor domenii, precum și rolul țării noastre la nivel regional, inclusiv printr-o implicare mai activă în proiectele la Marea Neagră. De asemenea, el a subliniat importanța consolidării conexiunilor energetice la nivel național și regional și al dezvoltării infrastructurii energetice, care pot avea o contribuție majoră la consolidarea independenței energetice la nivel european.

Klaus Iohannis a făcut referire la obiectivul de dezvoltare a interconexiunilor dintre sistemul național de transport al gazelor naturale și sistemele similare din state precum Bulgaria, Ungaria și Austria și a pledat, totodată, pentru necesitatea unei susțineri active a conectivității în relația cu Ucraina și Republica Moldova, atât pentru consolidarea rezilienței acestora, cât și în scopul facilitării integrării lor în contextul lansării recente a negocierilor de aderare la UE cu cele două state.

Șeful statului a reiterat susținerea de către țara noastră pentru îndeplinirea obiectivelor vizate de tranziția spre neutralitatea climatică, context în care a evidențiat și necesitatea promovării conjugate de soluții inovative și sustenabile pentru asigurarea aprovizionării cu energie și pentru consolidarea securității energetice europene.

În marja reuniunii a avut loc o întâlnire a liderilor din România, Marea Britanie, Polonia, Franța și Germania cu președintele Maia Sandu. Liderii au felicitat Republica Moldova pentru reformele realizate în perioada recentă și pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, pentru angajamentul ferm pe calea integrării europene și pentru reziliența demonstrată în contextul presiunilor externe exercitate ca urmare a războiului rus de agresiune din Ucraina. Totodată, aceștia și-au reafirmat hotărârea în a continua să sprijine Republica Moldova în obiectivele sale privitoare la pace, prosperitate și democrație, precizează sursa citată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
10
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău