Klaus Ioahannis, despre relația România - R.Moldova: Vom relua cooperarea deplină doar atunci când vom vedea la nivel guvernamental acțiuni concrete îndreptate spre continuarea parcursului european

  • 16 Ianuarie 2020 13:25
Klaus Ioahannis, despre relația România - R.Moldova: Vom relua cooperarea deplină doar atunci când vom vedea la nivel guvernamental acțiuni concrete îndreptate spre continuarea parcursului european

Liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis a declarat astăzi, 16 ianuarie, cu ocazia reuniunii anuale a ambasadorilor acreditați la București, că România va continua doar proiectele care sprijină direct cetățenii din Republică Moldova.

„În ceea ce privește Republica Moldova, reiterez poziția României: parcursul european este singura și cea mai sigură cale către reformarea profundă a instituțiilor, de natură să aducă beneficii palpabile cetățenilor săi.

Din păcate, așa cum am mai spus, nu suntem deloc convinși că actualul guvern de la Chișinău își propune acest obiectiv. De aceea, vom continua doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetățenilor, proiectele cu impact la nivel local și proiectele de interconectare strategică”, a spus Klaus Iohannis, potrivit Digi24.ro.

Klaus Iohannis a menționat că o cooperare la nivel guvernamental va fi reluată doar după acțiuni concrete pentru combaterea corupției și inițierea unor programe de reformă.

„Vom relua cooperarea deplină doar atunci când vom vedea la nivel guvernamental acțiuni concrete îndreptate spre continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere în domenii precum justiția, administrația și combaterea corupției, de natură să asigure un parcurs democratic și predictibilitate în plan intern și extern”, a declarat președintele României.

Amintim că premierul României, Ludovic Orban, a vorbit la Bruxelles cu oficialii europeni despre situația politică din R.Moldova, menționând despre necesitatea implementării de către Uniunea Europeană a unei politici de condiționalități stricte în relația cu noul Guvern socialist, urmărind stimularea de reforme reale, în continuarea eforturilor Guvernului anterior.

„Deci tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova reprezintă o involuție, care creează, ne creează îngrijorare, și din punctul nostru de vedere, nu putem să considerăm un partener serios actualul guvern”, a declarat atunci șeful Guvernului de la București. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău