Japonia: Partidul de guvernământ invită mai multe femei la reuniunile sale, cu condiția ca ele să nu intervină în discuții

  • 18 Februarie 2021 11:12
Japonia: Partidul de guvernământ invită mai multe femei la reuniunile sale, cu condiția ca ele să nu intervină în discuții

Partidul, care din 1955 s-a aflat aproape tot timpul la putere, a propus să permită unui număr de cinci deputate să ia parte, ca observatori, la reuniunile biroului executiv al LDP, ca răspuns la criticile conform cărora conducerea formațiunii este dominată de bărbați.

Doi dintre cei 12 membri ai biroului executiv al LDP sunt femei, în timp ce în Consiliul general al partidului, structură cu 25 de membri, se află doar trei femei.

Propunerea survine după ce comentariile misogine ale lui Yoshiro Mori, membru al LDP și fost șef al Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, au provocat proteste și au atras atenția asupra disparității de gen în cea de-a treia economie a lumii.

Decizia va permite mai multor femei din LDP să vadă cum sunt luate deciziile la nivelul conducerii partidului, a explicat secretarul general al partidului, Toshihiro Nikai, care are 82 de ani. El a adăugat că este la curent cu criticile privind dominația bărbaților în forurile de conducere ale partidului.

''Este important să se înțeleagă deplin ce tip de discuții au loc'', a declarat el într-o conferință de presă.

Femeile invitate să asiste la reuniunile respective nu vor putea interveni în timpul acestora, dar separat vor putea prezenta opiniile lor secretariatului partidului, a relatat cotidianul Nikkei.

Japonia este plasată pe poziția 121 din 153 de țări în Indicele privind diferențele între bărbați și femei al Forumului Economic Mondial pe 2020, înregistrând scoruri mici în privința participării femeilor la activitățile politice și la luarea deciziilor economice.

Fostul premier Shinzo Abe a fost un campion al așa-numitei politici 'Womenomics', menită să crească participarea femeilor în economie, dar activiștii pentru drepturile omului susțin că este nevoie de schimbări mai drastice la locul de muncă și în politică. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău