Kim Jong-un s-a întors la vechile obiceiuri: vrea arme nucleare performante

  • 24 Mai 11:25
Kim Jong-un s-a întors la vechile obiceiuri: vrea arme nucleare performante

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a cerut sporirea capacității de descurajare nucleară a țării la o reuniune cu liderii armatei, a anunțat duminică agenția oficială de presă KCNA, preluat de Agerpres.

Întâlnirea cu conducătorii armatei este prima apariție publică a liderului nord-coreean despre care relatează presa oficială de la Phenian, după ce, din nou, de aproape trei săptămâni, fusese absent din viața publică, realimentând speculațiile cu privire la starea sănătății sale. Ultima sa apariție în public a fost la începutul lunii mai, când a participat la o ceremonie de deschidere a unei fabrici de îngrășăminte, conform fotografiilor publicate în presa oficială, reamintește CNN.

Potrivit KCNA, acum Kim a prezidat o reuniune a Comisiei Militare Centrale a Partidului Muncitorilor. Într-o fotografie nedatată, dată publicității duminică, 24 mai, Kim Jong-un le vorbește comandanților militari. Autenticitatea conținutului acestei fotografii nu poate fi verificată independent, notează CNN. 

Agenția oficială de presă nu dă detalii, dar spune că la reuniune s-au luat „măsuri cruciale pentru creșterea considerabilă a capacității de distrugere a armelor de foc ale Armatei Populare Coreene” și s-au stabilit acțiuni pentru a plasa „forțele armate strategice în stare de alertă ridicată”.

Astfel, Kim ar fi semnat șapte ordine, potrivit KCNA. Ordinele se referă la consolidarea responsabilității și rolului instituțiilor de educație militară, la reorganizarea sistemului de comandă militară și la promovarea unor comandanți militari, potrivit KCNA. 

Reuniunea a constituit „un punct de cotitură istoric, de mare însemnătate, pentru creșterea capacităților forțelor armate revoluționare”, arată agenția de presă a statului. 

Citiți și: Administrația Trump a discutat despre posibilitatea efectuării unui test nuclear, pentru prima dată după decenii (Washington Post)

În ultimii ani, Coreea de Nord a testat mai multe rachete, în ciuda avertismentelor care au venit din partea comunității internaționale, în special de la Washington. În toamnă, negocierile pentru dezarmare nucleară pe care Phenianul acceptase să le poarte cu SUA s-au blocat. Apoi, în mesajul de Anul Nou, liderul nord-coreean a transmis că țara își va spori capacitatea de descurajare nucleară și nu mai ține seama de moratoriul autoimpus în ceea ce privește testarea unor armamente importante.

Numeroase zvonuri privind starea de sănătate a liderului cord-coreean au circulat în străinătate, luna trecută, după absența sa remarcabilă de la ceremoniile organizate la 15 aprilie, când are loc evenimentul cel mai important din calendarul politic nord-coreean, ziua de naștere a bunicului său, fondatorul Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Ir Sen.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
15
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:1,5 m/s
Fri
21
Sat
23
Sun
23
Mon
23
Tue
22

Curs oficial BNM 16 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5315 0.0927
USD 17.0715 -0.0243
RON 4.0321 0.0186
UAH 0.6291 -0.0011
RUB 0.2405 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău