Kim Jong Un recunoaște că situația alimentară din Coreea de Nord este ''sub tensiune''

  • 16 Iunie 2021 10:14
Kim Jong Un recunoaște că situația alimentară din Coreea de Nord este ''sub tensiune''

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a recunoscut că țara sa se confruntă cu o "situație alimentară sub tensiune", au raportat miercuri media oficiale, preluate de AFP și DPA.

Coreea de Nord, a cărei economie este afectată de mai multe sancțiuni internaționale impuse ca răspuns la programele sale militare interzise, suferă de mult timp de o gravă penurie alimentară.

Anul trecut, pandemia de coronavirus și taifunurile și inundațiile au dat o lovitură puternică economiei sale.

În cadrul unei reuniuni plenare a Comitetului Central al Partidului Muncitorilor (partidul unic), Kim Jong Un a afirmat că situația economică s-a îmbunătățit, înregistrându-se o creștere a producției industriale de 2% comparativ cu anul precedent, a relatat miercuri agenția oficială de presă nord-coreeană KCNA.

Liderul nord-coreean a recunoscut totuși că s-a confruntat cu "o serie de dificultăți" din cauza a numeroase "provocări" care trebuie depășite.

"Situația alimentară este sub tensiune din cauză că sectorul agricol nu și-a atins obiectivul de a produce cereale pe fondul pagubelor produse anul trecut de taifunuri", a declarat Kim Jong Un.

În vara lui 2020, mii de case și terenuri agricole au fost distruse de taifunuri care au fost însoțite de inundații.

Kim Jong Un a cerut să se adopte măsuri pentru a reduce consecințele acestor catastrofe naturale, afirmând că garantarea unor "recolte bune" este "o prioritate".

În cadrul reuniunii, a fost discutată "situația durabilă" a pandemiei de coronavirus, conform KCNA.

Coreea de Nord a fost una din primele țări care au impus restricții sanitare stricte, printre care și decizia rapidă de a-și închide frontierele, în special cu China, pentru a împiedica răspândirea virusului.

Regimul nord-coreean susține că epidemia nu a ajuns pe teritoriul țării, lucru de care se îndoiesc mai mulți experți.

Comerțul cu Beijingul, principalul susținător economic și diplomatic al regimului, s-a redus.

Însă această izolare a avut un cost economic ridicat, astfel încât Kim Jong Un a recunoscut în aprilie dificultățile cu care se confruntă țara sa. El le-a cerut astfel subordonaților săi să "desfășoare un nou 'marș forțat', și mai dur, pentru a ajuta populație, fie și puțin, în fața dificultăților".

'Marșul forțat' este expresia folosită de regimul nord-coreean pentru a desemna foametea din anii 1990 care a făcut sute de mii de morți, în urma reducerii ajutorului Moscovei după destrămarea URSS.

Este "foarte probabil" ca pandemia să fi "agravat" situația umanitară din Coreea de Nord, unde 10,6 milioane de persoane au nevoie de ajutor, a estimat recent Biroul ONU de coordonare a afacerilor umanitare (OCHA).

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău