Kievul susține că hackeri ruși pregătesc un atac cibernetic masiv în Ucraina

  • 27 Iunie 2018 16:32
Kievul susține că hackeri ruși pregătesc un atac cibernetic masiv în Ucraina

Hackeri din Rusia infectează companii ucrainene cu un virus de tip malware pentru a crea terenul propice unui atac masiv, coordonat, a declarat marți pentru Reuters șeful poliției cibernetice din Ucraina, Serhei Demediuk.

Hackerii vizează companii, bănci și companii de infrastructură energetică, într-un mod care sugerează că se pregătesc să activeze malware-ul pentru un atac masiv, a mai spus Demediuk, adăugând că poliția ucraineană colaborează cu autorități străine pentru a-i identifica pe pirații cibernetici.

Kremlinul a negat însă acuzațiile. 'Nu, nu este adevărat', a declarat miercuri pentru Reuters biroul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Forțe de aplicare a legii și echipe care se ocupă de securitatea companiilor din întreaga lume acordă o atenție sporită amenințărilor cibernetice din Ucraina, de unde au provenit unele dintre cele mai distrugătoare atacuri cibernetice din istorie. Un virus numit 'NotPetya' a lovit Ucraina în iunie 2017, afectând agenții guvernamentale și companii înainte de a se răspândi la corporații din întreaga lume, provocând acestora pierderi de miliarde de dolari.

'Faptul că guvernul Ucrainei a decis să facă public acest lucru arată că sunt speriați că (un potențial atac cibernetic) va avea un impact masiv și dorește ca oamenii să fie conștienți de asta', a declarat Jaime Blasco, de la firma de securitate cibernetică AlienVault.

'Este dificil de controlat impactul unui atac cibernetic la nivelul unei țări, așa încât este posibil ca această nouă amenințare să se răspândească la nivel mondial', a adăugat el.

Relațiile dintre Ucraina și Rusia au fost grav afectate după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea în 2014, iar Kievul a acuzat Moscova de orchestrarea unor atacuri cibernetice la scară largă ca parte a 'războiului său hibrid' împotriva Ucrainei, acuzații respinse de Moscova în mod repetat.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău