Kievul speră să rezolve problema exporturilor de produse agricole, după ce Polonia a oprit importul din Ucraina

  • 16 Aprilie 2023 16:36
Kievul speră să rezolve problema exporturilor de produse agricole, după ce Polonia a oprit importul din Ucraina

Guvernul ucrainean speră "să rezolve săptămâna viitoare" problema suspendării exporturilor de produse agricole în Polonia, după ce Guvernul de la Varșovia a anunțat stoparea achizițiilor de cereale ucrainene și alte mărfuri din această țară, relatează agenția EFE.

Ministrul ucrainean pentru Politică Agricolă și Alimentație, Mykola Solskyi, a afirmat, în declarațiile pentru agenția "Ukrinform" că Executivul înțelege situația dificilă în care se află piața poloneză, după ce Comisia Europeană a suspendat taxele pentru producția ucraineană, scrie Agerpres.

"Înțelegem această dură competiție, ca și consecință a blocajului porturilor ucrainene. Dar este evident- pentru lumea întreagă și pentru orice persoană din lume - că agricultorul ucrainean este cel care se află în această situație mai dificilă. Și cerem părții poloneze să țină cont de asta", a spus el.

Solskyi a subliniat că luni va merge în Polonia pentru a se întâlni cu omologul său, Robert Telus, care a preluat funcția săptămâna trecută, după ce predecesorul său, Henryk Kowalczyk, a demisionat în urma protestelor agricultorilor polonezi, determinate de situația de pe piață.

Acolo, el speră să poată negocia deblocarea importurilor și să ajungă, dacă este nevoie, la un acord bilateral care să permită redeschiderea tranzitului produselor provenite din Ucraina.

Agricultorii polonezi au denunțat că o mare parte din cerealele și alte produse ucrainene nu se distribuie în restul Uniunii Europene ci rămân în țară, provocând reducerea prețurilor grânelor.


Liderul partidului ultraconservator a semnalat că există "o asimetrie" între producțiile din cele două țări, motivată de calitatea solului, prețul mânii de lucru și existența unor mari multinaționale în sectorul agricol din Ucraina, motiv pentru care este necesară protejarea pieței poloneze.

Kaczynski a reiterat sprijinul pentru Ucraina în contextul invaziei ruse, dar a semnalat necesitatea apărării intereselor din sectorul agricol polonez, ceea ce este benefic și pentru Kiev, a argumentat el, deoarece astfel se va evita ca în urma alegerilor legislative ce vor avea loc anul acesta să iasă un Guvern mai puțin solidar cu Ucraina, mai scrie EFE.

Solskyi e explicat că lunar se exportă pe la frontiera ucraineano-poloneză între 500.000 și 700.000 tone de produse agricole, printre care porumb, grâu, semințe de floarea-soarelui și rapiță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău