Kievul se pregătește să-i întâmpine pe ruși, cu cockteiluri Molotov, pistoale mitralieră și tranșee

  • 28 Februarie 2022 18:59
Kievul se pregătește să-i întâmpine pe ruși, cu cockteiluri Molotov, pistoale mitralieră și tranșee

Din tranșee și de pe baricadele ridicate în câteva zile, locuitorii Kievului asigurau luni că sunt pregătiți să dea inamicilor "lecția vieții lor" , relatează AFP într-un reportaj din capitala ucraineană transformată în zona de război, potrivit Agerpres.

Pe marginea drumurilor din suburbiile Kievului, panouri publicitare transmit același mesaj sub forme diferite:"Soldați ruși, duceți-vă la naiba!", "Nu deveniți asasini!", "Cărați-vă acasă!".

Pe o stradă, locuitorii au luat tot ce le-a căzut sub mână - o veche mașină Lada, două tomberoane de gunoi, un dulap vechi - pentru a ridica baricade, sperând să frâneze înaintarea tancurilor rusești.

"Îi vom întâmpina cu cocktailuri Molotov și gloanțe în cap!", asigură un angajat la o bancă. "Singurele flori pe care le vor primi vor fi pentru mormântul lor", adaugă bărbatul de 30 de ani, ieșit luni pentru aprovizionare, după încetarea restricțiilor de circulație la ora 08:00 (06:00 GMT).

Acest scurt răgaz, intervenit în timpul negocierilor între cele două țări la frontiera belarusă, oferă posibilitate locuitorilor din Kiev, trecuți de șocul primelor atacuri împotriva orașului lor, să-și organizeze apărarea.


Foto: (c) GLEB GARANICH/REUTERS



Capitala ucraineană a dobândit în numai patru zile reflexele unei zone de război.

"Nu călcați pe iarbă, acolo ar putea fi mine!", le atrage atenția un tânăr trecătorilor, în timp ce o sirenă începe să răsune anunțând un raid aerian."Am auzit spunându-se că rușii ascund mine în iarbă", explică Oleksii Vasilenko.

La punctele de control, fiecare vehicul este verificat, oamenii se salută cu "Slava Ukrainî!" ("Glorie Ucrainei!"), la care se răspunde "Eroilor Ucrainei!", formulă patriotică devenită acum parolă de trecere. Un alt șofer adaugă "Moarte moscoviților!" și redemarează în trombă.

Batalioanele de soldați ucraineni, ocupați să respingă ofensiva rusă de la porțile Kievului, sunt încă rare în capitală. Dar voluntarii din "Apărarea teritorială", civili înarmați, constituie aici principala forță de luptă.

Transportați cu autobuzele, zeci dintre ei tocmai au fost aduși să ridice un punct de apărare strategică în cartierul Obolon, în nordul Kievului, vizat deja de loviturile rusești.

Lângă blocurile turn de locuințe din epoca sovietică, cu echipamentele depozitate pe un fost teren de joacă pentru copii, o unitate de voluntari în uniformă face instrucție într-un peisaj de război.

De-a lungul trotuarului, a fost săpat un labirint de tranșee cu adâncime de doi metri. La intrarea în dispozitivul de luptă, o macara de șantier ridică și poziționează blocuri suspendate de cârlige.

Un veterinar în civil, de 50 de ani, a venit să participe la lupte împreună cu fratele său și asigură că Kievul "are destui luptători" pentru a-i respinge pe soldații lui Vladimir Putin. "Dacă trebuie să ucid vreo 100 dintre ei, o voi face", spune acest voluntar bărbos și cu un Kalașnikov atârnat de gât.

Trei voluntari în uniforme kaki cu aspect militar și cagule întind o pânză de camuflaj peste un tanc de asalt al armatei.

O altă echipă se ghemuiește deasupra unor lăzi cu sticle de bere goale. Ele conțin "o treime motorină, două treimi benzină", un fitil de cârpă și apoi "boom!", explică un voluntar care se ocupă de pregătirea cocktailurilor Molotov.

Voluntarii își verifică echipamentul, le încarcă armele celor care învață să tragă cu ele, potrivesc vestele antiglonț celor care le au.

Printre ei, Andrii Ivaniuk, un actor și regizor de succes la Kiev, are deja vorba scurtă și expresia amenințătoare a combatantului. El și-a pus soția și copilul la adăpost în vestul țării, înainte de a reveni la Kiev pentru a lupta și asigură că rușii vor primi "lecția vieții lor".

"Rusia nu este aici la ea acasă și nu a fost niciodată", spune bărbatul de 30 de ani, instalat într-o tranșee și promițând:"Pământul nostru va fi mormântul lor!".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău