Kievul se așteaptă la ninsori abundente și ger. Ucrainenii din Herson fug de bombardamentele rușilor

  • 27 Noiembrie 2022 11:23
Kievul se așteaptă la ninsori abundente și ger. Ucrainenii din Herson fug de bombardamentele rușilor

Ninsori abundente sunt așteptate începând de duminică la Kiev, cu temperaturi sub pragul de îngheț atât ziua, cât și noaptea, în timp ce milioane de oameni care locuiesc încă în capitala ucraineană și în jurul acesteia nu au decât acces limitat la electricitate și căldură, relatează Reuters.

Operatorul rețelei naționale de electricitate, Ukrenergo, a anunțat sâmbătă că producția de electricitate ar putea acoperi doar trei sferturi din nevoile de consum și că sunt necesare restricții și întreruperi de curent în întreaga țară, scrie Digi24,

Președintele Volodimir Zelenski a spus că există restricții privind utilizarea energiei electrice în 14 din cele 27 de regiuni ale Ucrainei și în Kiev, pentru "mai mult de 100.000" de consumatori în fiecare dintre regiuni.

"Dacă consumul crește seara, numărul de întreruperi ar putea să crească de asemenea", a explicat Zelenski în discursul difuzat în cursul nopții. "Aceasta arată încă o dată cât de important este acum să economisim energia electrică și să o consumăm într-un mod rațional", a spus președintele ucrainean, adresându-se concetățenilor săi.

Serghei Kovalenko, directorul de operațiuni de la Yasno, compania care furnizează energie electrică Kievului, a declarat că situația s-a ameliorat într-o oarecare măsură în oraș, dar rămâne totuși "destul de complicată".

El a indicat că locuitorii capitalei ucrainene ar trebui să aibă curent electric cel puțin patru ore pe zi. "Dacă nu ați avut ieri (sâmbătă) cel puțin patru ore de energie electrică, scrieți DTEK Kyiv Electricity Networks, colegii vă vor ajuta să stabiliți care este problema", a scris Serghei Kovalenko pe Facebook. Yasno este una dintre filialele DTEK, cel mai mare furnizor privat de energie din Ucraina.

"Dorim să vă reamintim că fiecare ucrainean care are din nou acces la electricitate trebuie să facă un efort ca și alții să poată beneficia de curent, limitându-și pur și simplu consumul", invită operatorul într-un comunicat difuzat pe Telegram. Se așteaptă ca ninsorile să continue la Kiev, un oraș cu 2,8 milioane de locuitori înainte de război, până la mijlocul săptămânii, în timp ce temperaturile sunt prognozate să se mențină sub zero grade.

Ucrainenii fug din Herson din cauza bombardamentelor rusești, la doar câteva săptămâni după ce au sărbătorit eliberarea orașului.

The Guardian scrie, citând Associated Press, că o coloană de camioane, dube și mașini, unele cu remorci în care transportă animale și bunuri – se întinde pe un kilometru sau mai mult la marginea orașului Herson.

Oamenii spun că nu pot rămâne în oraș. „Este trist să ne părăsim casa. Acum suntem liberi, dar trebuie să plecăm, pentru că sunt bombardamente, și sunt morți în rândul populației”, a spus Yevhen Yankov.

Svitlana Romanivna a adăugat: „Am trecut printr-un adevărat iad. Cartierul nostru ardea, era un coșmar. Totul era în flăcări”. Emilie Fourrey , coordonatorul proiectului de urgență pentru grupul de ajutor Doctors Without Borders din Ucraina, a declarat că evacuarea a 400 de pacienți ai spitalului de psihiatrie din Herson, care este situat atât în ​​apropierea unei centrale electrice, cât și în apropierea primei linii, a început joi și urmează să continue zilele următoare.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău