Kievul este din nou în stare de asediu

  • 22 Martie 2022 14:25
Kievul este din nou în stare de asediu

Kievul este din nou în stare de asediu până mâine dimineață, locuitorii capitalei ucrainene au interdicție de circulație în afara deplasărilor spre adăposturile antiaeriene.

Primarul Vitali Klitschko declara ieri că bombardamentele rusești au omorât până acum 65 de civili între care patru copii, iar aproximativ 300 de persoane au fost rănite. Autoritățile ucrainene afirmă că au recucerit controlul unor suburbii ale capitalei pe fondul retragerii ruse.

CNN notează că forțele Moscovei ar avea probleme cu lansarea unui atac terestru dinspre nord-vest, din cauza inundațiilor provocate de apele deversate de un baraj de pe Nipru. Nu este clar deocamdată dacă barajul a fost deschis intenționat de ucraineni sau a fost lovit de o rachetă rusească.

Trimisul nostru, Ilie Pintea, a văzut pregătirile ucrainenilor pe o arie mai largă din jurul Kievului în fața unui posibil atac al rușilor. 

Perspectiva unui atac terestru devine tot mai plauzibilă în centrul și în estul Ucrainei, iar localitățile din proximitatea capitalei Kiev se pregătesc pentru a putea respinge trupele care ar ajunge aici.

Există informații că un asemenea desant ar putea veni dinspre Belarus.

Și armata împreună cu Forțele de Apărare Teritorială au fortificat mai multe puncte strategice esențiale.

Serghei Suhomlin, primarul din Jitomir, oraș aflat la aproximativ 150 de kilometri de Kiev a declarat pentru Radio România Actualități că există trei inele de apărare a localității și am putut vedea în oraș mult mai multe posturi de apărare față de începutul acestei luni, când am ajuns prima dată la Jitomir.

El a mai precizat că nu doar atacurile aeriene și cele cu rachete sunt o amenințare în regiune, ci și o posibilă ofensivă care să ajungă din Belarus, aflat la doar 100 de kilometri. De altfel, transferul de trupe din Belarus spre frontiera cu Ucraina e în plină desfășurare, însă există acțiuni de descurajare purtate nu doar de voluntarii din trupele ucrainene, ci și de opozanți ai regimului de la Minsk.

E vorba de sabotaje și de acțiuni de gherilă menite să încetinească avansarea trupelor spre Ucraina, unde au fost pregătite capabilității de apărare. Am trecut pe lângă o pădure în care fuseseră amplasate mine antipersonal, iar câteva poduri din regiune au fost pregătite pentru detonare în cazul în care trupele terestre inamice vor ajunge în zonă.

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău