Kievul crește presiunea asupra Germaniei pentru a livra blindate pe fondul contraofensivei în est și sud

  • 13 Septembrie 2022 17:39
Kievul crește presiunea asupra Germaniei pentru a livra blindate pe fondul contraofensivei în est și sud

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a reproșat marți Berlinului că nu a livrat blindate Ucrainei, crescând presiunea asupra cancelarului german Olaf Scholz care se opune unei inițiative singulare a Germaniei în acest sens, relatează France Presse.

„Semnale dezamăgitoare vin din Germania, în timp ce Ucraina are nevoie în prezent de tancuri Leopard și Marder pentru eliberarea poporului nostru și a-l salva de la genocid”, declară Kuleba într-un mesaj pe Twitter.

„Nu există un singur argument rațional care să justifice de ce acest armament nu poate fi livrat, ci doar temeri abstracte și scuze. De ce îi este frică Berlinului, iar Kievul nu se teme?”, se întreabă el.

Cancelarul Olaf Scholz, la fel și ministrul său al apărării, Christine Lambrecht, - ambii membri ai Partidului Social-Democrat (SPD) - s-au exprimat luni evaziv când au fost întrebați despre potențialele livrări de blindate către Ucraina, transmite Agerpres.

Cu toate acestea, presiunea crește asupra lui Scholz într-un moment în care Ucraina repurtează noi succese militare împotriva armatei ruse.

În cadrul coaliției de guvernământ din Germania, compusă din social-democrați, Liberali (FDP) și Verzi, au apărut disensiuni, ridicându-se voci pentru a cere livrarea de tancuri.

„Trebuie să evaluăm zilnic dacă îi putem sprijini mai mult pe curajoșii ucraineni. Ucraina trebuie să câștige acest război', a declarat Christian Lindner, liderul liberalilor și ministru al finanțelor.

„Timpul ezitării s-a terminat', afirmă la rândul său co-lidera Partidului Verzilor, Ricarda Lang.

Principala forță de opoziție, uniunea conservatoare CDU-CSU, militează de asemenea pentru astfel de livrări.

Atitudinea ezitantă de mult timp a Germania față de Moscova după declanșarea războiului în urmă cu șase luni și lipsa inițială de sprijin militar din partea Berlinului pentru Kiev a iritat profund guvernul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, comentează AFP.

De multă vreme atașată pacifismului, Germania a întârziat în furnizarea de arme Ucrainei, acceptând la început doar să-i livreze arme defensive. Însă, de acum, ea își asumă o 'responsabilitate specială' de a ajuta Ucraina în a-și consolida sistemele de artilerie și componenta de apărare antiaeriană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău