Kievul consideră că aproape 20.000 de copii au fost răpiți și trimiși în Rusia în timpul războiului

  • 09 Ianuarie 11:15
Kievul consideră că aproape 20.000 de copii au fost răpiți și trimiși în Rusia în timpul războiului

Ucraina consideră că peste 19.500 de copii au fost răpiți și trimiși ilegal în Rusia în timpul războiului, a declarat luni Andrii Iermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Agerpres.

„Rusia a comis crime groaznice în timpul războiului său împotriva Ucrainei, însă deportarea și răpirea celor mai vulnerabili copii ai noștri este una dintre cele mai atroce crime împotriva umanității după cel de-al Doilea Război Mondial", a spus Andrii Iermak, citat într-un comunicat remis mass-media de la Kiev.

Numărul oferit de oficialul ucrainean se bazează pe cifrele ONU, iar circa 3.900 dintre acești copii ar fi orfani.

Iermak a acuzat Rusia că ar fi deportat și relocat sistematic copii ucraineni, iar acesta ar face parte din politica statului rus de a le distruge identitatea.

Moscova refuză să ofere Ucrainei sau instituțiilor internaționale informații despre soarta acestor copii.

Până în prezent a fost posibilă doar aducerea înapoi a unor copii ucraineni în țara lor de origine în cazuri individuale.

Un grup de lucru în cadrul Bring Kids Back UA, care reunește eforturile guvernului ucrainean, a unor țări partenere și organizații internaționale, a fost înființat luni. Acesta își propune să dezvolte mecanisme de reunificare voluntară a copiilor cu rudele lor și să ajute la eliminarea lacunelor în legea internațională privind protecția copilului.

O avocată britanică și membră a Camerei Lorzilor, Helena Kennedy, va prezida alături de Iermak, grupul de lucru. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău