Kievul califică drept manipulare informațiile privind "datoria" Ucrainei față de CSI

  • 09 August 2019 13:01
Kievul califică drept manipulare informațiile privind

Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Vasil Bodnar, susține că informațiile din presa rusă privind presupusa "datorie" de câteva milioane de dolari pe care Kievul ar avea-o față de Comunitatea Statelor Independente (CSI) este o mare manipulare.

"Kremlinul nu renunță deloc la încercările de a readuce Ucraina sub controlul său, inclusiv prin intermediul CSI. Ucraina nu a fost niciodată membru al acestei comunități, din moment ce nu a semnat statutul CSI. Am fost stat fondator și am avut calitatea de participant în această comunitate. Cândva, avea sens (relația cu CSI, n.red), dar este al șaselea an consecutiv în care Ucraina nu semnează nici măcar un document adoptat de organele CSI" - a explicat Bodnar.

Diplomatul a precizat că, începând cu 2014, Ucraina a încetat să mai contribuie la bugetul CSI și, de atunci, nu a semnat deciziile anuale privind bugetul unic al organelor acestei comunității, adică nu s-a angajat să plătească aceste contribuții. "Prin urmare, nu poate exista nicio datorie - a mai declarat viceministrul de externe de la Kiev. Vasil Bodnar a adăugat că Ucraina a redus la minimum nivelul reprezentării statului ucrainean în cadrul reuniunilor celor mai înalte organe ale CSI, la unele evenimente fiind prezenți doar șefii instituțiilor diplomatice străine, exclusiv în scopul protejării intereselor Kievului.

"Prin urmare, comitetul executiv al CSI nu a cheltuit bani pentru asigurarea activității părții ucrainene în cadrul reuniunilor respective" - a explicat diplomatul. În plus, Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev și-a retras trei reprezentanți din structurile CSI, iar în august 2018, misiunea permanentă a Ucrainei în institutele de coordonare ale CSI a fost desfiiințată - a amintit Bodnar. Aceste precizări ale diplomatului ucrainean au fost făcute după ce Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a comunicat recent că Ucraina are datorii la CSI de peste 300 de milioane de ruble (aproximativ 4,6 milioane de dolari).

Sursa:Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,74
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău