Kievul califică drept manipulare informaţiile privind "datoria" Ucrainei faţă de CSI

  • 09 August 13:01
Kievul califică drept manipulare informaţiile privind

Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Vasil Bodnar, susține că informaţiile din presa rusă privind presupusa "datorie" de câteva milioane de dolari pe care Kievul ar avea-o față de Comunitatea Statelor Independente (CSI) este o mare manipulare.

"Kremlinul nu renunţă deloc la încercările de a readuce Ucraina sub controlul său, inclusiv prin intermediul CSI. Ucraina nu a fost niciodată membru al acestei comunități, din moment ce nu a semnat statutul CSI. Am fost stat fondator și am avut calitatea de participant în această comunitate. Cândva, avea sens (relaţia cu CSI, n.red), dar este al șaselea an consecutiv în care Ucraina nu semnează nici măcar un document adoptat de organele CSI" - a explicat Bodnar.

Diplomatul a precizat că, începând cu 2014, Ucraina a încetat să mai contribuie la bugetul CSI și, de atunci, nu a semnat deciziile anuale privind bugetul unic al organelor acestei comunităţii, adică nu s-a angajat să plătească aceste contribuții. "Prin urmare, nu poate exista nicio datorie - a mai declarat viceministrul de externe de la Kiev. Vasil Bodnar a adăugat că Ucraina a redus la minimum nivelul reprezentării statului ucrainean în cadrul reuniunilor celor mai înalte organe ale CSI, la unele evenimente fiind prezenţi doar șefii instituțiilor diplomatice străine, exclusiv în scopul protejării intereselor Kievului.

"Prin urmare, comitetul executiv al CSI nu a cheltuit bani pentru asigurarea activității părții ucrainene în cadrul reuniunilor respective" - a explicat diplomatul. În plus, Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev şi-a retras trei reprezentanți din structurile CSI, iar în august 2018, misiunea permanentă a Ucrainei în institutele de coordonare ale CSI a fost desfiiinţată - a amintit Bodnar. Aceste precizări ale diplomatului ucrainean au fost făcute după ce Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a comunicat recent că Ucraina are datorii la CSI de peste 300 de milioane de ruble (aproximativ 4,6 milioane de dolari).

Sursa:Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
11,67 °C
cer senin
Umiditate:54 %
Vint:2,6 m/s
Mon
16 °C
Tue
14 °C
Wed
16 °C
Thu
15 °C
Fri
14 °C

Curs oficial BNM 23 Septembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4600 -0.0600
USD 17.6228 -0.0168
RON 4.1020 -0.0146
UAH 0.7218 0.0040
RUB 0.2762 0.0011
Arhivă Radio Chișinău