Kievul a blocat contractul bulgarilor cu rușii privind service-ul pentru MiG-uri. Sofia acuză un sabotaj

  • 21 Decembrie 2017 16:24
Kievul a blocat contractul bulgarilor cu rușii privind service-ul pentru MiG-uri. Sofia acuză un sabotaj

Ucraina a blocat contractul Bulgariei cu Federația Rusă pentru service-ul avioanelor MiG-29 ale fortelor aeriene bulgare. În urma plângerii depuse de compania ucraineana Ukrinmash la Comisia pentru protecția concurenței din Bulgaria, autoritatile de la Sofia au suspendat contractul in valoare de 49,77 milioane de dolari cu compania rusă MiG, potrivit unui anunt oficial al guvernului din Bulgaria.

Compania de stat din Ucraina „Ukrinmash“, parte a concernului „Ukroboronprom“ a depus o plângere la Comisia pentru protecția concurenței împotriva deciziei №129 a Ministerului Apărării al Bulgariei din 6 decembrie 2017, privind contractul de întreținere a avioanelor de luptă MiG-29, relatează Pagina de Rusia.

În conformitate cu decizia in cauza, Rusia urma sa acorde, în urmatorii 4 ani, asistență tehnică pentru 15 avioane de luptă MiG-29 ale fortelor aeriene bulgare. Ministerul bulgar al Apărării a explicat că a ales procedura încredintarii directe pentru că compania rusă detine licență pentru piese de schimb originale si este capabila sa repare avioanele MiG-29.

„Ca urmare a plangerii companiei ucrainene au fost puse in functiune procedurile de blocare a contractului semnat cu partea rusa. Fondurile prevăzute în acest sens vor fi returnate la bugetul de stat, și obținerea de noi fonduri pentru repararea și întreținerea aeronavelor bulgare va dura cel puțin 3-4 luni. Plângerea a fost depusă fără penalități, indicând faptul că singurul scop a fost acela de a bloca procedura”, se arată în comunicatul Ministerului Apararii din Bulgaria.

Ministrul bulgar al apărării, Krasimir Karakachanov, a organizat miercuri o conferință de presă specială, unde a descris acțiunile părții ucrainene drept „sabotaj deliberat”, transmite BHNES.

Karakachanov a spus că compania ucraineană nu deține licență si nici capacitate tehnica pentru asigurarea service-ului MiG-29. Totodata, ministrul a adaugat ca, în urmă cu câteva luni, aceeasi companie a formulat o plangere similara și pentru un contract de reparare a elicopterelor Mi-17. Drept rezultat a fost blocata si acea procedura.

„Iata de ce afirm că acest lucru este un sabotaj. Pentru că dupa o incercarea similara de acum câteva luni, faci o a doua tentativa, știind foarte bine că nu poți participa la această procedură, că nu ți se va putea fi încredința un astfel de contract din cauza lipsei de licențe și de capacitate tehnica”, a spus ministrul bulgar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:11 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău