Kiev: Ucraina și România au rezolvat disputa de 20 de ani privind canalul Dunăre-Marea Neagră

  • 17 Decembrie 2023 16:15
Kiev:  Ucraina și România au rezolvat disputa de 20 de ani privind canalul Dunăre-Marea Neagră

Ucraina și România au rezolvat o dispută de lungă durată cu privire la construcția canalului maritim de mare adâncime Dunăre-Marea Neagră de către partea ucraineană, a anunțat sâmbătă, pe Facebook, ministrul protecției mediului și resurselor naturale din Ucraina, Ruslan Streleț, relatează RFI.

Ministrul a reamintit că litigiul se referea la obligațiile Ucrainei în temeiul Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier (Convenția Espoo). Litigiul a fost soluționat în cele din urmă în marja celei de-a 9-a reuniuni a părților la Convenția Espoo de la Geneva, menționează sursa citată.

"Suntem dispuși și capabili să găsim un teren comun și să corectăm greșelile trecutului", a scris ministrul pe Facebook.

Disputa dintre România și Ucraina cu privire la Canalul Dunăre-Marea Neagră, care trece prin estuarele Chilia și Starostambul (Bâstroe) din Delta Dunării, durează din 2004, când Ucraina a lansat canalul în mod experimental. Comisia Europeană și România s-au opus proiectului, invocând statutul protejat al Deltei Dunării și lipsa unei evaluări a impactului asupra mediului. Pentru a soluționa disputa, în ianuarie 2005 a fost înființată o comisie de anchetă în baza Convenției Espoo pentru a forma o opinie fundamentată științific cu privire la posibilele efecte ale impactului transfrontalier în timpul implementării și utilizării canalului Dunăre-Marea Neagră, scrie News.ro.

La începutul acestui an, România ceruse clarificări din partea Ucrainei cu privire la lucrările de dragare în Canalul Chilia, reamintește Ukrainskaia Pravda.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău