Kiev | Iranul ignoră solicitările Ucrainei privind accesul la cutiile negre ale avionului doborât la Teheran

  • 16 Ianuarie 09:23
Kiev | Iranul ignoră solicitările Ucrainei privind accesul la cutiile negre ale avionului doborât la Teheran

Partea ucraineană acuză că nu a primit răspunsuri la două solicitări adresate Iranului, în care cere să i se permită accesul la cutiile negre ale avionului doborât de armata iraniană pe 8 ianuarie, lângă Teheran - scrie ziarul Evropeiska Pravda, citând o declarație făcută de Polina Cij, șefa Departamentului de Cooperare Juridică Internațională de pe lângă Procuratura Generală de la Kiev.

În cadrul unei reuniuni a Comisiei parlamentare ucrainene pentru securitate națională și apărare, Cij a menționat că, după ce partea iraniană a anunțat că înregistratoarele de zbor ale avionului prăbușit sunt atât de deteriorate încât nu pot fi deschise decât în ​​anumite condiții de laborator, într-o altă țară, Ucraina a propus laboratorul său "Sikorski", situat în Kiev.

"Pe data de 15 ianuarie, un expert trebuia să vină să inspecteze acest laborator și să-și dea acordul, după care să se întoarcă în Iran, să ia cutiile negre și să revină în Ucraina, pentru a efectua aceste studii cu experții noștri și cu cei pe care i-am avea în vedere în cazul acestei operațiuni. Acum, autoritățile din Iran spun că expertul lor nu mai ajunge în Ucraina pe 15 ianuarie, așa cum au promis și susțin că această problemă este în curs de a fi soluționată. Prin urmare, am luat decizia de a trimite o a doua solicitare de asistență juridică din partea Iranului, cerând acces la cutiile negre și soluționarea problemei legate de posibilitatea ca înregistratoarele de zbor să fie decriptate de către experții noștri. Deocamdată, însă nu avem niciun răspuns" - a explicat oficialul ucrainean.

De asemenea, Polina Cij a menționat că, în această solicitare adresată Teheranului, partea ucraineană mai cere părții iraniene să permită experților ucraineni să aibă acces la elemente care pot constitui probe în procedurile penale, cum ar bucăți din avion sau banchete ale aeronavei distruse.

Amintim că, pe 8 ianuarie 2020, un avion de pasageri aparținând companiei Ukraine International Airlines, care se îndrepta spre Kiev, s-a prăbușit la numai câteva minute de la decolarea de pe aeroportul din Teheran. Deși inițial autoritățile din Iran au declarat că avionul s-a prăbușit din cauza unor probleme tehnice, ulterior, armata iraniană a recunoscut că a doborât aeronava "din greșeală", confundând-o cu un avion american. În tragedia aviatică de la Teheran au murit 176 de cetățeni din Ucraina, Marea Britanie, Suedia, Canada, Germania, Iran și Afganistan.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18
Cer fragmentat
Umiditate:63 %
Vint:8,7 m/s
Tue
17
Wed
19
Thu
22
Fri
23
Sat
23

Curs oficial BNM 13 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3939 -0.0694
USD 17.1712 -0.0217
RON 4.0053 -0.0154
UAH 0.6368 -0.0014
RUB 0.2415 -0.0014
Arhivă Radio Chișinău