Kiev: Distrugerea infrastructurii, obiectivul Rusiei în noile sale ofensive

  • 04 Mai 2022 11:33
Kiev: Distrugerea infrastructurii, obiectivul Rusiei în noile sale ofensive

Armata rusă continuă să-și intensifice ofensiva în estul și sudul Ucrainei, chiar dacă în ultimele ore atacurile sale au vizat și alte regiuni ale țării, concentrându-se pe distrugerea infrastructurii, în special stații de cale ferată și poduri, informează miercuri Statul Major al armatei ucrainene pe pagina sa de Facebook, potrivit EFE.

'În scopul de a distruge infrastructura de transport a Ucrainei, inamicul a lansat rachete asupra unor instalații în regiunile Dnipropetrovsk, Kirovograd, Liov (Lvov), Vinnița, Kiev, Transcarpatia, Odesa și Donețk', indică armata ucraineană, remarcând că Rusia a lovit în ultimele ore practic întreaga Ucraină.

La fel ca în zilele precedente, 'la 4 mai, începând cu ora locală 06:00, trupele ruse desfășoară fără încetare operațiuni ofensive în Zona Operativă de Est pentru a stabili un control total asupra teritoriului regiunilor Donețk și Lugansk și a-și consolida coridorul terestru cu Crimeea, ocupată temporar', menționează comandamentul militar ucrainean.

Donețk și Lugansk, cele două regiuni proruse și autoproclamate republici independente, recunoscute de Moscova, sunt în centrul bombardamentelor rusești din ultimele zile.

În 'direcția Slobojanski, inamicul a tras cu artilerie și mortiere asupra orașelor Harkov și Protopopovka și a efectuat operațiuni de recunoaștere aeriană în zona Kutuzovka și Oleksandrivka din districtul Barvinkovo, tot în regiunea Harkov, la granița cu Lugansk.

În direcția Donețk și Tavriiski (Tavriceski), invadatorii au tras asupra unităților ucrainene într-o încercare de a le zădărnici acțiunile, adaugă înaltul comandament ucrainean.

În Mariupolul asediat, oraș-port strategic la Marea Azov, trupele ruse continuă să lanseze atacuri aeriene și tiruri asupra pozițiilor ucrainene din zona combinatului siderurgic Azovstal, unde se mai află sute de civili și militari ucraineni, dintre care unii aparținând batalionului Azov.

Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, 'peste 100 de corpuri ale soldaților ruși eliminați în regiunea Zaporojie (la nord de Mariupol) au fost transportate la morga centrală din Horlivka (Gorlovka) în regiunea Donețk'.

Pe de altă parte, Oleksandr Kamîșin, șeful Companiei naționale a căilor ferate din Ucraina (Ukrzaliznitsia), a indicat că marți forțele ruse au atacat șase stații de cale ferată din centrul și vestul Ucrainei.

Potrivit ultimelor date de care dispune compania, 'nu există victime în rândul lucrătorilor feroviari sau al călătorilor'.

Kamîșin a declarat că circa 14 trenuri de călători au fost ținta atacurilor rusești și că 'pagubele provocate infrastructurii sunt grave' , relatează publicația Ukrainska Pravda.

În plus, după cum a informat Administrația militară regională din Liov, în vestul țării, au fost avariate substațiile de tracțiune electrică feroviară din orașul Liov.

De asemenea, șeful Administrației militare regionale Dnipropetrovsk (sud-est), Valentin Reznicenko, a declarat că în districtul Kamianski au fost înregistrate două lovituri care au afectat grav infrastructura feroviară.

Două rachete rusești lansate din regiunea Mării Caspice au lovit infrastructura feroviară din regiunea Kirovograd (în centrul țării), provocând morți și răniți al căror număr mai trebuie confirmat, a informat Comandamentul operativ de Sud al armatei ucrainene pentru ziarul Suspilne.

Administrația militară regională Transcarpatia, din vestul țării, a indicat, la rândul său, că o rachetă a lovit una dintre substațiile electrice feroviare din apropierea stației din Voloveț.

În total, Rusia a lansat marți 18 rachete de croazieră asupra teritoriului Ucrainei, dintre care opt au fost interceptate și distruse de sistemul antiaerian ucrainean, menționează agenția ucraineană oficială de presă Ukrinform. Bombardiere strategice Tu-95 și Tu-160 au lansat lovituri cu rachete din regiunea Mării Caspice asupra a opt regiuni ale Ucrainei, a indicat comandamentul Forțelor aeriene ucrainene pe pagina sa de Facebook.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău