Keystone Moldova prezintă un studiu privind calitatea vieții persoanelor cu dizabilități

  • 28 Februarie 2017 13:31
Keystone Moldova prezintă un studiu privind calitatea vieții persoanelor cu dizabilități

Peste 60% din persoanele cu dizabilități au venituri care nu le ajung nici măcar pentru hrană sau lucruri de primă necesitate. Două treimi dintre persoanele cu dizabilități se consideră izolate de restul comunității și doar 13% sunt angajate în câmpul muncii.

Totodată, 63% din persoanele chestionate nu doresc să se angajeze în câmpul muncii pentru că ar putea pierde alocațiile acordate de stat. Sunt date ale studiului sociologic „Incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități”, care a fost prezentat, marți, într-o conferință de presă la IPN.

Directorul executiv al Keystone Moldova, Ludmila Malcoci, a declarat că studiul analizează schimbările produse după ratificarea în 2010 a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. „Această cercetare este importantă prin tematica sa și țin să precizez că în ultimii 30 de ani nu am mai avut o cercetare de acest tip privind calitatea vieții persoanelor cu dizabilități. Cercetarea ar ajuta Guvernul, administrațiile publice locale să dezvolte politici naționale și locale bazate pe evidență”, a spus Ludmila Malcoc, precizând că 5% din populația Republicii Moldova sunt persoane cu dizabilități și este foarte important să se cunoască despre calitatea vieții acestora.

54% din persoanele chestionate au spus că viața lor este mai proastă sau cu mult mai proastă comparativ cu anul 2010. Comparativ cu populația generală, ponderea persoanelor cu dizabilități care au menționat că veniturile nu le ajung nici pentru strictul necesar este de două ori mai mare. Două treimi din persoanele cu dizabilități supraviețuiesc datorită ajutorului acordat de familie. O treime din cei chestionați au spus că nu sunt ajutați de nimei.

Studiul arată că 88% din persoanele cu dizabilități nu-și pot permite o vacanță cu familia o dată pe an sau să schimbe mobilierul și electrocasnicele vechi. Întrebate despre măsurile care trebuie să fie întreprinse pentru a îmbunătăți calitatea vieții, 91% dintre persoanele cu dizabilități au spus că este nevoie de majorat prestațiile sociale pe când două treimi consideră că este nevoie de a crea locuri de muncă.

Cel puțin o dată pe săptămână merg la magazin 60% din cei chestionați, iar 28%  – în vizite la rude. Faptul că persoanele cu dizabilități nu participă la viața publică a comunităților se explică prin faptul că nu au o persoană care i-ar putea ajuta să se deplaseze. Accesibilitatea redusă a drumurilor la fel este un impediment.

84% din persoanele cu dizabilități chestionate au declarat că au participat la vot la alegerile prezidențiale. Fiecare a cincea persoană din cele care nu s-au dus la vot a motivat aceasta prin lipsa de accesibilitate la secția de votare sau că nu s-au putut deplasa. Totodată studiul a stabilit că persoanele cu dizabilități nici nu cunosc despre posibilitatea votului la domiciliu cu ajutorul urnei mobile pe care o pot cere în prealabil.

Studiul „Incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități” a fost elaborat de Keystone Moldova cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova. Cercetarea pe teren a fost efectuată în perioada decembrie-ianuarie pe un eșantion de 1206 persoane cu dizabilități, în vârstă de 18 ani și mai mult, dintre care 1107 locuiesc în comunități și 99 în instituțiile rezidențiale și de plasament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,04
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
2
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău