Kent Logsdon: Democrația, prosperitatea și securitatea sunt trei calificative care descriu parteneriatul SUA cu Republica Moldova

  • 10 Mai 2023 14:22
Kent Logsdon: Democrația, prosperitatea și securitatea sunt trei calificative care descriu parteneriatul SUA cu Republica Moldova

Democrația, prosperitatea și securitatea sunt trei calificative care descriu parteneriatul SUA cu Republica Moldova, a subliniat ambasadorul SUA, Kent Logsdon în cadrul unei conferințe în fața studenților de la Universitatea de Stat. El a apreciat că Republica Moldova a luat o decizie istorică de a se distanța de deceniile de corupție și a ales calea euro-atlantică, unde democrația și statul de drept se construiesc în beneficiul tuturor cetățenilor, transmite Radio Chișinău.

Democrația din Rep. Moldova nu a fost niciodată mai puternică decât astăzi după ani și ani de administrare vicioasă și conducere coruptă. Rep. Moldova a optat pentru integritate, onestitate, iar rezultatele atinse sunt impresionante, a apreciat ambasadorul american Kent Logsdon, în fața studenților.

El a vorbit despre reforma justiției și agenda anticorupție a autorităților din Rep. Moldova. Ambasadorul Kent Logsdon a subliniat că Statele Unite susțin activitatea comisiei pre-vetting, ca persoanele oneste să ajungă în conducerea sistemului judiciar. În același context el a amintit de sancțiunile impuse de Statele Unite oligarhilor moldoveni, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, în toamna anului trecut, pentru subminarea statului de drept în Rep. Moldova și promovarea intereselor Federației Ruse:

„În octombrie guvernul SUA a anunțat sancțiunile impuse împotriva lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, pentru tentativele de destabilizare a situației din Rep. Moldova, utilizând banii furați de la poporul moldovean. De asemenea, au fost anunțate sancțiuni și din partea Marii Britanii. Sperăm că și Uniunea Europeană va acționa la fel”, a declarat ambasadorul.

Kent Logsdon a salutat decizia guvernării de a investi în domeniul securității și apărării. El a menționat că de la începutul războiului în Ucraina, asistența în domeniul apărării din partea Statelor Unite a crescut la peste 30 de milioane de dolari. SUA sprijină și domeniul siguranței cibernetice, expertiză, dezvoltarea infrastructurii.

Ambasadorul Kent Logsdon a atenționat și asupra riscului de securitate energetică. Miza exclusivă a Rep. Moldova pe sursele energetice ale Federației Ruse reprezintă o amenințare, iar Statele Unite susțin eforturile în vederea asigurării independenței energetice a R. Moldova a spus diplomatul:

„Dependența energetică trebuie să fie, puțin câte puțin, depășită. Noi sprijinim eforturile Rep. Moldova să diversifice sursele energetice pentru reziliența țării. SUA a acordat peste 220 de milioane de dolari pentru a ajuta Rep. Moldova să devină autosuficientă, inclusiv prin achiziționarea de acumulatoare la scară industrială, pentru a finaliza interconexiunile cu România. Iarna trecută pentru prima dată Rep. Moldova a achiziționat gaze naturale de la un alt furnizor decât Gazprom. Un eveniment istoric pe care l-a sprijinit și SUA”, a menționat Kent Logsdon.

Statele Unite recunosc impactul economic grav asupra Rep. Moldova, astfel asistența americană se va axa pe reziliența economică și recuperare. Ambasadorul SUA la Chișinău a declarat că integrarea europeană reprezintă un element cheie în refacerea economică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău