Câte milioane de euro a plătit R.Moldova pentru 80 de mii de teste de diagnosticare a coronavirusului de tip nou

  • 21 Aprilie 2020 08:42
Câte milioane de euro a plătit R.Moldova pentru 80 de mii de teste de diagnosticare a coronavirusului de tip nou

Rep. Moldova a plătit aproape două milioane de euro pentru cele 80 de mii de teste de diagnosticare a coronavirusului de tip nou achiziționate din China, iar banii au fost luați din trei fonduri de la CNAM, potrivit unei investigații realizate de Rise Moldova.

Contractul în valoare de 1,92 milioane de dolari pentru achiziția a 1600 de seturi care includ cele 80.000 de teste, a fost semnat încă la începutul lunii aprilie, iar furnizorul este compania unui miliardar chinez.

Conform contractului, prețul unui set este de 900 de dolari, aproape dublu față de prețul unui set de același model și producător găsite pe alte platforme de jurnaliștii de investigație de la Rise și care ar costa între 400 și 600 de dolari, cu livrare în decurs de 10 zile.

Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică Nicolae Furtună, consideră că, în condițiile actuale, problema principală nu este prețul, ci livrarea cât mai rapidă a testelor.

Decizia de achiziționare a testelor a fost luată pe 3 aprilie 2020, de Comisia pentru Situații Excepționale, iar achiziția s-a făcut prin contractare directă prin derogare de la Legea privind achizițiile publice, mai notează Rise Moldova.

Precizăm că potrivit anunțului făcut de autorități, lotul cu testele respective și echipamente de protecție procurate din China a ajuns duminică seara pe Aeroportul din Chișinău cu un avion militar rusesc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău