Kazahstanul neagă afirmațiile Chinei despre epidemia de „pneumonie necunoscută” , care ar fi mai ucigătoare decât COVID-19

  • 10 Iulie 2020 19:01
Kazahstanul neagă afirmațiile Chinei despre epidemia de „pneumonie necunoscută” , care ar fi mai ucigătoare decât COVID-19

Autoritățile din Kazahstan au negat un raport publicat de oficiali chinezi despre existența unei epidemii de „pneumonie necunoscută” potențial mai mortală decât noul coronavirus.

Joi, potrivit hotnews.ro, ambasada Chinei din Kazahstan i-a avertizat pe cetățenii care locuiesc în țara central-asiatică despre pneumonia care a ucis 1.700 de oameni. „Departamentul Sănătății din Kazahstan și alte agenții efectuează cercetări comparative și nu au definit natura virusului pneumoniei”, se arată în raport.

Noile cazuri de pneumonie neidentificată au crescut semnificativ de la jumătatea lui iunie în toată țara, spune ambasada, adăugând că în unele locuri autoritățile raportează sute de cazuri într-o singură zi.

Într-o declarație de vineri, ministrul kazah al sănătății a admis prezența „unei pneumonii virale de etiologie nespecificată”, dar a negat că boala ar fi nouă sau necunoscută. „Răspunzând acestor informații, Ministerul Sănătății al Republicii Kazahstanului declară că nu corespund realității”, a declarat oficialul guvernamental. A adăugat că clasificarea pneumoniei „nespecificate” a respectat recomandările Organizației Mondiale a Sănătății „pentru înregistrarea unei pneumonii când infecția cu coronavirus este diagnosticată clinic sau epidemiologic, dar nu este confirmată de teste de laborator”.

Conform ambasadei, răspândirea s-a concentrat în regiunile Atyrau, Aktobe și Shymkent, care au la un loc aproape 500 de cazuri și peste 30 de pacienți în stare critică. Boala a omorât 1.722 de oameni în acest an, printre care și cetățeni chinezi, conform ambasadei. 628 de decese au avut loc numai în luna iunie. „Boala este mult mai ucigătoare decât covid-19”, afirmă raportul.

Numărul cazurilor de pneumonie în capitala Nursultan a crescut de peste două ori în iunie față de aceeași lună din anul trecut, conform cunoscutei agenții naționale de știri Kazinform, care a citat date oficiale. „Aproape 200 de oameni sunt internați în spitale în fiecare zi. În ultimele zile aproximativ 300 de oameni diagnosticați cu pneumonie au fost spitalizați zilnic. În afară de cei care primesc tratament la domiciliu”, a spus șeful departamentului de sănătate din Nursultan citat de Kazinform.

Ambasada chineză și-a informat rezidenții din regiune să limiteze ieșirile din case și să evite zonele publice aglomerate. De asemenea, a recomandat măsuri de prevenție ca purtatul măștii, dezinfectarea spațiilor, spălatul frecvent al mâinilor și buna circulație a aerului în spațiile închise.

CNN n-a reușit să verifice independent raportul ambasadei chineze și s-a adresat Ministerului Sănătății din Kazahstan pentru noi detalii. Când a fost întrebat vineri despre epidemie, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez le-a spus reporterilor: „Și noi am dori să obținem mai multe informații. China speră să lucreze împreună cu Kazahstanul pentru a lupta cu epidemia și a asigura securitatea sanitară publică în cele două țări”.

Într-o declarație postată în mediile sociale, Ministerul Sănătății din Kazahstan a spus că ministrul Alexei Tsoi a vorbit joi într-un briefing despre un număr de cazuri de pneumonie în toată țara. Aceste cazuri includ diferite tipuri de pneumonii bacteriale, micotice și virale – inclusiv unele de „etiologie nespecificată”. Tsoi a spus la briefing că înregistrările de cazuri cu pneumonie au crescut în țară cu 300% în iunie față de iunie trecut, de la 7.964 la 32.724. Decesele asociate au crescut cu 129%, de la 274 în iunie 2019 la 629 în aceeași lună din acest an.

Avertizarea de la ambasadă vine pe când Kazahstanul continuă să se confrunte cu o creștere de Covid-19, care a infectat 53.021 de oameni și a provocat 264 de decese, conform datelor de la Johns Hopkins University.

Nursultan Nazarbaev, proeminentul prim președinte al Kazahstanului și actual președinte al Consiliului de Securitate al țării, a fost testat pozitiv la Covid-19 luna trecută. (CNN)
 



Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău