Alegeri în Kazahstan | Kasîm-Jomart Tokaev a câștigat alegerile prezidențiale cu 70,8% din voturi (Comisia Electorală)

  • 10 Iunie 2019 09:55
Alegeri în Kazahstan | Kasîm-Jomart Tokaev a câștigat alegerile prezidențiale cu 70,8% din voturi (Comisia Electorală)

Președintele interimar al Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a câștigat alegerile prezidențiale anticipate care au avut loc duminica aceasta cu 70,6% din voturi, a anunțat luni Comisia Electorală Centrală, informează AFP.

Contracandidatul cel mai bine plasat, Amirjan Kosanov, a obținut 16,2% în timpul scrutinului convocat în această fostă republică sovietică din Asia Centrală după demisia-surpriză, în martie, a lui Nursultan Nazarbaev, care a condus Kazahstanul fără întrerupere de la declararea independenței acestei țări, în 1991.

Tokaev, în vârstă de 66 de ani, a avut șase adversari în această cursă, dar niciunul dintre ei nu este prea cunoscut marelui public, în timp ce președintele interimar se bucură de susținerea a numeroase celebrități și a avut la dispoziție resursele statului pentru campanie.

În jur de 500 de oameni au fost arestați în urma unor rare proteste care au avut loc duminică la Nursultan (fostă Astana), capitală și cel mai mare oraș al Kazahstanului, pe fondul acestor prime alegeri prezidențiale organizate după trei decenii. Oamenii au manifestat împotriva a ceea ce ai consideră a fi "un regim dinastic", în condițiile în care Kasîm-Jomart Tokaev a fost numit succesor al său de Nursultan Nazarbaev.

Liderul unei mișcări interzise a opoziției, denumită Alegerea democratică a Kazahstanului, Muhtar Abliazov, le-a cerut susținătorilor săi să iasă în stradă, potrivit unui video postat pe pagina sa de Instagram. 

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău