Kaspersky se declară ''forțată să-și înghețe cooperarea'' cu organizațiile europene

  • 14 Iunie 2018 15:28
Kaspersky se declară ''forțată să-și înghețe cooperarea'' cu organizațiile europene

Societatea rusă de securitate informatică Kaspersky Lab s-a declarat joi, 14 iunie, ''forțată să-și înghețe cooperarea'' cu organizațiile europene, între care Europol, în urma unui raport al Parlamentului European care solicită interzicerea software-ului său antivirus calificat ca fiind 'rău intenționat', informează AFP.

''Suntem constrânși să înghețăm cooperarea noastră'' cu organizații europene, între care Europol și cu inițiativa sa ''No More Ransom'' ''împotriva extorcării prin atacuri cibernetice'', a declarat fondatorul societății Evgheni Kaspersky pe conturile sale de Twitter și Instagram miercuri seara.

Într-un raport privind apărarea cibernetică, adoptat miercuri, fără valoare legislativă, Parlamentul European solicită ''o revizuire completă a echipamentelor software, informatice și de comunicare, precum și a infrastructurilor utilizate în instituții pentru a exclude programele și dispozitivele potențial periculoase și pentru a le interzice pe cele confirmate ca malware, precum (cel al) Kaspersky Lab''.

''Am protejat UE timp de 20 de ani colaborând cu forțele de ordine, permițând numeroase arestări de infractori cibernetici'', a afirmat Evgheni Kaspersky, criticând o ''decizie fără precedent'' care facilitează ''criminalitatea cibernetică în Europa''.

Într-un comunicat difuzat joi, Kaspersky Lab a precizat că ''decizia dificilă de oprire temporară a numeroaselor inițiative comune în lupta împotriva criminalității cibernetice în Europa'' va fi în vigoare ''până când nu vom primi clarificări oficiale suplimentare din partea Parlamentului European''.

''Sperăm să fim în măsură să reluăm această lucrare și alte eforturi de colaborare europene cât de curând'', adaugă grupul, declarându-se ''pregătit în orice moment să se întâlnească cu deputați europeni pentru a răspunde la orice întrebare despre companie''.

Suspectând societatea rusă că lucrează îndeaproape cu Kremlinul, Securitatea internă americană a ordonat în luna septembrie tuturor funcționarilor federali să dezinstaleze antivirusul produs de Kaspersky Lab.

În luna mai, guvernul olandez și-a anunțat intenția de a elimina treptat utilizarea antivirusului rusesc.

Societatea, care respinge acuzațiile, a anunțat atunci transferul unei părți din serviciile sale în Elveția, în speranța de a contracara suspiciunile împotriva sa.

Aproximativ 400 milioane de calculatoare din lume beneficiază de antivirusul Kaspersky Lab. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău