Kaspersky lansează un nou documentar despre cum a fost anihilată organizația Emotet

  • 18 August 2021 16:04
Kaspersky lansează un nou documentar despre cum a fost anihilată organizația Emotet

Detaliile unei operațiuni internaționale, care a dus la eliminarea lui Emotet, unul dintre cele mai periculoase botnets și servicii de criminalitate cibernetică din ultimul deceniu, sunt dezvăluite în noul episod al documentarului "Taking down Emotet", produs de Kaspersky.

Noul episod, produs de Tomorrow Unlocked, unitatea de producție documentară din cadrul Kaspersky, se intitulează "Emotet vs The World Police' și dezvăluie detaliile unei operațiuni internaționale, care a dus la eliminarea lui Emotet. Producția este al cincilea episod din serialul "hacker:HUNTER" despre cazuri reale de criminalitate cibernetică.

"Prin ochii procurorilor și ofițerilor de poliție din Germania, Olanda și Ucraina, filmul povestește modul în care cooperarea la nivelul poliției internaționale a doborât această afacere cibernetică extraordinară. Cercetătorii din domeniul securității cibernetice recunoscuți la nivel internațional adaugă o perspectivă mai largă operațiunii și încearcă să prezică ce ar putea veni după Emotet. Emotet a fost, în esență, un pionier al democratizării accesului la rețele, funcționând ca un ajutor din umbră pentru criminalitatea cibernetică din întreaga lume. În anumite privințe, Emotet semăna cu mafia secolului XX - oferind altora instrumente pentru a comite crimele; în ultimii ani de funcționare, ei nu au fost niciodată cei care să atace efectiv, ceea ce i-a făcut greu de prins. Emotet a fost deschizător de drumuri pentru grupurile de criminalitate informatică care au lansat atacuri severe asupra unor ținte importante și unor organizații care sunt adesea considerate de neatacat - cum ar fi spitalele", se menționează într-un comunicat de presă al Kaspersky, transmis miercuri AGERPRES.

Descoperit pentru prima dată în anul 2014, Emotet a evoluat continuu și a devenit extrem de periculos, operatorii săi menținând și oferind spre vânzare acces și instrumente către sute de mii de dispozitive din întreaga lume pentru ca acestea să poată fi infectate ulterior cu diverse programe malware, precum ransomware sau troieni bancari.

Conform experților în securitate cibernetică, notnet-ul era răspândit prin fișiere atașate la mesaje spam, iar odată ce un astfel de fișier era deschis, dispozitivul era infectat cu malware și, astfel, permitea infectarea și cu alte programe rău intenționate.

"Datorită vastei sale infrastructuri descentralizate, răspândite în mai multe țări, Emotet a avut un succes deosebit și, până de curând, a fost aproape imposibil de eliminat. Adică, până în ianuarie 2021, când Europol a anunțat închiderea operațiunilor Emotet și a arestat actorii cheie ai bandei. Operațiunea, supervizată de Europol și executată în strânsă cooperare între mai multe autorități guvernamentale din diferite țări din Europa și nu numai, a fost o necesitate pentru ca arestările ce aveau legătură cu operațiunea Emotet să aibă succes. Noul film Hacker:Hunter urmărește povestea din spatele negocierilor lui Emotet și operațiunea care a dus la distrugerea lui Emotet, oferind informații din culise și împărtășind experiențele oamenilor care au condus ancheta", notează sursa citată.

Filmul a fost regizat de Jessica Benhamou și produs de Max Peltz și Stephen Robert Morse.

Seria "hacker:HUNTER" a fost creată de Hugo Berkeley, care a regizat și primele două documentare ale seriei, respectiv despre grupul Carbanak și atacul de ransomware WannaCry.

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în anul 1997, ce protejează în prezent peste 400 de milioane de utilizatori individuali și 250.000 de companii-client.

Tomorrow Unlocked este o revistă online pentru cultura tehnologiei și o casă de producție de film, creată de Kaspersky, care se concentrează pe povești care prezintă informații despre cum tehnologia ajută la crearea unui viitor mai bun.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău