Kasîm-Jomart Tokaev a câștigat alegerile prezidențiale din Kazahstan

  • 21 Noiembrie 2022 10:15
Kasîm-Jomart Tokaev a câștigat alegerile prezidențiale din Kazahstan

Președintele kazah aflat la sfârșit de mandat, Kasîm-Jomart Tokaev, a câștigat detașat alegerile prezidențiale anticipate în această cea mai mare țară din Asia Centrală, potrivit rezultatelor preliminare comunicate luni, informează AGERPRES.

Kasîm-Jomart Tokaev, 69 de ani, ajuns la putere în 2019, a obținut 81,31% din voturi, după primele informații oferite luni de Comisia Electorală a Kazahstanului, în timp ce participarea la alegeri a fost de 69,44%.

O noutate a acestui scrutin, opțiunea de vot "împotriva tuturor" a atras 5,8% dintre alegători, clasându-se pe locul doi.

Bogat în resurse naturale și situat la intersecția unor importante rute comerciale, Kazahstanul s-a cufundat în haos în ianuarie anul trecut, când manifestații împotriva costului mare al vieții au degenerat în revolte ce au făcut 238 de morți, înainte de a fi reprimate în mod brutal.

Kazahstanul rămâne traumatizat de această criză și, semn al tensiunilor persistente, autoritățile au anunțat joi că au arestat șapte susținători ai unui opozant în exil acuzați că puneau la cale "o lovitură de stat".

Președintele candidat făcuse campanie cu proiectul său menit să creeze un "Nou Kazahstan", mai just. Însă dificultățile economice subzistă, la fel și reflexele autoritare.

Tokaev, care în primii ani de carieră fusese diplomat sovietic, a devenit, odată cu independența Kazahstanului, un om-cheie al regimului Nazarbaev. Însă, după ce a fost considerat omul predecesorului său, președintele kazah Tokaev a ales să taie în mod oficial "cordonul ombilical", pe fondul crizei din ianuarie.

Kasîm-Jomart Tokaev s-a arătat un lider implacabil, ordonând să se tragă asupra manifestanților în ianuarie, arestând apropiați ai clanului Nazarbaev, apoi sfidându-l pe liderul rus Vladimir Putin.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău