Kârgâzstanul organizează alegeri prezidențiale după o tranziție turbulentă

  • 10 Ianuarie 2021 12:45
Kârgâzstanul organizează alegeri prezidențiale după o tranziție turbulentă

Kârgâzstanul organizează duminică alegeri prezidențiale, la trei luni după demisia președintelui Sooronbai Jeenbekov pe fondul unor demonstrații ample marcate de acte de violență grave, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Peste 3,5 milioane de alegători sunt așteptați la secțiile de votare pentru a-l desemna președinte pe unul dintre cei 17 candidați înscriși în cursa electorală.

Cotat cu cele mai mari șanse este președintele interimar Sadîr Japarov, care a preluat această funcție în contextul haosului de după alegerile parlamentare controversate din 4 octombrie. Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care a monitorizat scrutinul legislativ, a raportat nereguli, printre care ''acuzații credibile de cumpărare a votului''.

Mii de manifestanți au ieșit pe străzile din Bișkek după ce rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare din 4 octombrie au indicat un sprijin larg pentru partidele pro-guvernamentale. Protestatarii au intrat în clădirea parlamentului, în birourile prezidențiale și într-o clădire a poliției de unde l-au eliberat pe fostul lider al opoziției Sadîr Japarov. Acesta a fost desemnat prim-ministru și ulterior președinte, după ce Sooronbai Jeenbekov demisionase într-o încercare de a pune capăt manifestațiilor violente.

Principalul contracandidat al lui Japarov este liderul Partidului Butun, Adahan Madumarov. Câștigătorul va fi candidatul care obține o majoritate absolută din voturi.

De asemenea, tot duminică alegătorii kârgâzi se pronunță prin referendum asupra unei reforme constituționale pentru a decide eventuala reintroducere a sistemului prezidențial abolit cu peste 10 ani în urmă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău