Kârgâzstanul, o țară aliată a Moscovei, a anunțat că este „gata să lucreze mână în mână cu UE”

  • 03 Iunie 2023 18:00
Kârgâzstanul, o țară aliată a Moscovei, a anunțat că este „gata să lucreze mână în mână cu UE”

Kârgâzstanul, fostă republică sovietică din Asia Centrală, aliată a Moscovei, este gata să conlucreze Uniunea Europeană, care dorește să se orienteze spre această regiune unde influența rusă este contestată, transmite France Presse, citată de Agerpres.

„Kârgâzstanul este pregătit să lucreze mână în mână cu Uniunea Europeană pentru a rezolva probleme comune, pentru a promova dialogul și pentru a găsi soluții durabile”, a declarat sâmbătă Sadyr Japarov, care l-a primit pe președintele Consiliului European, Charles Michel, la Ciolpon-Ata, pe malurile muntoase ale lacului Isâk-Ko, scrie Digi24.

Această întâlnire bilaterală a avut loc a doua zi după cel de-al doilea summit „Uniunea Europeană - Asia Centrală”, la care au participat Michel și liderii celor cinci foste republici sovietice din regiune: Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Tadjikistan și Turkmenistan.

Japarov a subliniat potențialul hidroelectric și solar al acestei țări muntoase cu aproximativ șase milioane de locuitori, din care izvorăsc principalele fluvii și râuri din regiune. 

El a apărat proiectul colosalului baraj Kambarata-1, ce urmează să fie construit pe râul Narân, care traversează Kârgâzstanul și Uzbekistanul. Dar în Asia Centrală, proiectele de centrale hidroelectrice rămân o sursă de tensiuni, în special între state, pe fondul unei penurii de apă tot mai mari, în ciuda mai multor acorduri existente. 

Într-o declarație comună, Japarov și Michel și-au afirmat atașamentul față de suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor. 

 

Vineri, liderul kârgâz a cerut în mod deschis încetarea războiului din Ucraina, o declarație rară, deoarece Kârgâzstanul are grijă să nu critice Moscova, de care rămâne dependent economic și militar.

Invazia rusă în Ucraina a dat un nou impuls relațiilor dintre Asia Centrală și UE, care dorește să se afirme ca un actor important în această regiune în care influența rusă este tot mai contestată, în special de China.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău