Kârgâzstanul anunță un armistițiu cu Tadjikistanul după lupte la frontiera comună

  • 30 Aprilie 2021 09:15
Kârgâzstanul anunță un armistițiu cu Tadjikistanul după lupte la frontiera comună

Kârgâzstanul a anunțat joi încheierea unui armistițiu cu Tadjikistanul după o serie de acroșaje la frontieră care s-au soldat cu un mort și 32 de răniți, cele mai grave înfruntări între cele două țări din Asia Centrală care își dispută mai multe teritorii, relatează AFP.

"În urma negocierilor între miniștrii afacerilor externe kârgâz și tadjic, s-a convenit un armistițiu complet începând cu ora 20.00 (14.00 GMT) și revenirea trupelor la precedentele locuri de desfășurare", a precizat diplomația kârgâză într-un comunicat, transmite Agerpres.

Acest anunț intervine la numai câteva ore după schimburile de tiruri din jurul enclavei tadjice Voruh, din Kârgâzstan, o zonă de tensiuni legată de chestiuni de acces la apă între cele două foste republici sovietice foarte sărace.

Potrivit Ministerului kârgâz al Sănătății, contactat de AFP, 31 de cetățeni kârgâzi au fost răniți în aceste lupte, iar unul a murit. La rândul său, Consiliul de securitate din Tadjikistan a anunțat rănirea a două persoane, care au fost împușcate.

Mai târziu, autoritățile kârgâze au anunțat că forțele speciale au cucerit un post de frontieră, drept răspuns la bombardamente care au provocat un incendiu la postul lor de frontieră.

Comitetul internațional al Crucii Roșii (CICR) și Semiluna roșie au anunțat că au evacuat peste 600 de săteni care locuiau în apropiere de frontieră spre orașul Batken, din Kârgâzstan.

Principala putere regională, Rusia, a anunțat prin vocea purtătoarei de cuvânt a diplomației sale că "urmărește situația".

Ministerul de Externe din Uzbekistanul vecin, țara cu cea mai mare populație din Asia Centrală, a făcut apel la rândul său la o "încetare imediată ostilităților" și și-a oferit ajutorul pentru soluționarea crizei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău