Justiția UE anulează sancțiunile împotriva mamei lui Prigojin, șeful grupului rus de mercenari Wagner

  • 08 Martie 2023 18:19
Justiția UE anulează sancțiunile împotriva mamei lui Prigojin, șeful grupului rus de mercenari Wagner

Justiția europeană a anulat miercuri sancțiunile Uniunii Europene (UE) împotriva mamei șefului grupului paramilitar rus Wagner, prima între-o serie serie de decizii referitoare la măsurile punitive în contextul războiului din Ucraina, informează AFP.

"Chiar dacă (șeful Wagner, Evgheni Prigojin) este responsabil de acțiuni ce au compromis integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, legătura dintre dna (Violeta) Prigojina și fiul său, stabilită la momentul adoptării de măsuri restrictive, nu se bazează decât pe legătura lor de rudenie și prin urmare nu este suficientă pentru a justifica înscrierea ei pe listele litigioase", anunță Tribunalul UE într-un comunicat.

Violeta Prigojina se află sub incidența unei interdicții de intrare în UE și a înghețării activelor sale de pe 23 februarie 2022, la scurt timp după recunoașterea de către Moscova a independenței regiunilor separatiste proruse din estul Ucrainei și cu o zi înainte de declanșarea invaziei ruse asupra acestei țări.

Pentru a decide să o sancționeze, Consiliului UE indicase că ea era "proprietara Concord Management and Consulting LLC, ce aparține grupului Concord, fondat și deținut până în 2019 de fiul ei" și "de asemenea proprietara altor întreprinderi legate de acesta din urmă". Și că, prin urmare, ea "a susținut acțiuni și politici ce compromit integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei".

Însă "rezultă din dosar că dna Prigojina nu mai este proprietara Concord Management and Consulting din 2017, chiar dacă ea deținuse părți" din acesta, a anunțat miercuri Tribunalul UE, care estimează de asemenea că "nu este demonstrat de Consiliu că ea deținea alte întreprinderi legate de fiul său la data adoptării de acte litigioase".

Prin urmare, Tribunalul a decis anularea sancțiunilor, subliniind că legătura de rudenie dintre Prigojina și fiul său "nu ar fi suficientă pentru a justifica înscrierea ei pe listele litigioase".

În total, 1.473 de persoane și 205 entități sunt vizate de o înghețare de active și/sau o interdicție de a intra pe teritoriul UE, în contextul războiului din Ucraina.

Aceste măsuri fac obiectul unor importante litigii în fața justiției europene: o sute de plângeri au fost înaintate în 2022 privind sancțiunile UE în general.

Aceasta este prima decizie pe fond în ceea ce privește sancțiunile adoptate în cadrul dosarului ucrainean.

Pe 1 martie, președintele Tribunalului a adoptat o ordonanță provizorie ce suspendă o parte din sancțiunile ce îl vizează pe pilotul rus Nikita Mazepin, pentru a-i permite să concureze la Formula 1.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:6,17 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău