Justiția sub Papuc (Ziarul de Gardă)

  • 09 Iulie 2015 09:53
Justiția sub Papuc (Ziarul de Gardă)

Revista presei din 9 iulie 2015

Riscul unui blocaj constituțional crește zilnic, titrează Timpul, care citează o analiză DW. ”Se pare că posibilitatea cooptării comuniștilor la guvernare este privită ca variantă de rezervă nu doar de PLDM și PDM, dar și de către UE. Liderul PCRM, Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, la care au discutat despre criza economică și cea guvernamentală și despre viziunea PCRM „asupra unei viitoare coaliții extinse de guvernare”. Voronin a reiterat că PCRM pledează „pentru consultări largi cu participarea tuturor fracțiunilor parlamentare în vederea elaborării unor principii comune de formare a „unui guvern al salvării naționale, compus din persoane competente, neangajate politic”.
 
Activele mai multor bănci au fost preluate de către Federația Rusă, a declarat Dorin Chirtoacă, citat de Timpul. El a afirmat, în cadrul unui interviu citat de publicație, că liberalii vor insista în procesul de negocieri privind alianța de guvernare asupra elucidării furtului de la Banca de economii. ”S-a furat o sumă enormă, echivalentă bugetului municipiului Chișinău pentru zece ani”, susține primarul  capitalei. Potrivit lui Dorin Chirtoacă, în urma sustragerilor din sistemul bancar o parte din activele băncilor moldovenești ar fi controlate de către Federația Rusă.
 
Miliardul, în cazul R. Moldova, e un blestem, grație puterii pe care o avem, scrie Ziarul de Gardă. ”Și va rămâne așa, pentru că prețurile, tarifele, cursul euro-dolar-leu și costurile vieții, per total, sunt tot mai mult în detrimentul salariilor, pensiilor și altor venituri ale populației, în timp ce buzunarele oligarhimii de la guvernare devin tot mai neîncăpătoare pentru marile hoții, pe care le pun la cale zilnic”. Totodată publicația atenționează că starea explozivă a societății a intrat în fază critică. Ceea ce vedem în stradă, în ultimele luni, este o bombă sub guvernare. Sacrificarea lui Gaburici, potrivit autorului, nu va salva puterea de la faliment, iar soluția, crede ZDG, ar fi un nou 7 Aprilie sau Unirea cu România.
 
Justiția sub Papuc, titrează Ziarul de Gardă, referindu-se la primele declarații ale fostului ministru de Interne, făcute la revenirea sa din pribegie, după ce i-a fost anulată pedeapsa cu închisoarea în dosarul 7 aprilie. Gheorghe Papuc, declară că nu regretă nimic din ceea ce a făcut și dacă s-ar repeta evenimentele, el ar proceda în același mod. În ianuarie, Gheorghe Papuc a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la patru ani de închisoare cu executare pentru abuz și neglijență în serviciu, în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, după care acesta a dispărut din țară. La câteva zile după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ)  a emis o hotărâre irevocabilă prin care Gheorghe Papuc trebuie să achite suma de 20.000 de lei în loc să stea 4 ani după gratii, iată că fostul ministru și-a făcut apariția în public. Mama lui Valeriu Boboc, tânărul omorât la 7 aprilie 2009, a afirmat că deși numele fiului ei a figurat în aceste dosare, ea nu a fost chemată niciodată în instanță, ca parte vătămată.
 
TEATRU ÎN JUSTIȚIE – așa comentează Zdg condamnarea actorului Sergiu Voloc  la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru huliganism.
 
În Ziarul Național, editorialistul P. Bogatu atrage atenția asupra crizei transnistrene. ”Regiunea se  sufocă pentru că a pierdut legătura cu Moscova care nu mai are căi de acces la Nistru. Noua stare de fapt anunță mari schimbări. La ananghie se află nu doar regimul separatist, ci și contingentul militar al Rusiei din zonă. Nu întâmplător, Kremlinul se arată dispus azi să ridice toate embargourile impuse anterior Chișinăului în schimbul aprovizionării militarilor săi dislocați în regiunea secesionistă”, scrie autorul.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău