Justiția americană va căuta toate activele liderului pro-rus din Cecenia în țările arabe

  • 08 Martie 2019 14:38
Justiția americană va căuta toate activele liderului pro-rus din Cecenia în țările arabe

Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților din Congresul SUA a aprobat textul final al proiectului de rezoluție „Apel la răspundere și justiție în legătură cu uciderea lui Boris Nemțov”, care, printre altele, îi cere executivului american să caute activele liderului cecen Ramzan Kadîrov în țările arabe, potrivit „Vocea Americii”.

Textul rezoluției, prezentat inițial pe 27 februarie, a fost modificat de congresmanul democrat Tom Malinowski – în trecut, unul dintre liderii organizației pentru drepturile omului Human Rights Watch și secretarul de stat adjunct al drepturilor omului în administrația președintelui Barack Obama.

La sugestia lui Tom Malinowski, comisia a aprobat un apel adresat secretarului de stat și ministrului finanțelor „să ia toate măsurile posibile pentru a investiga activitățile comerciale și financiare ale lui Ramzan Kadîrov și ale tuturor întreprinderilor controlate de Ramzan Kadîrov în afara Federației Ruse, inclusiv în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită” .

În 2017, Ramzan Kadîrov a fost inclus în lista de sancțiuni a SUA. În decizia Trezoreriei SUA privind sancțiunile împotriva lui Kadîrov se spune că liderul Ceceniei este „responsabil de crimă, tortură și alte încălcări la scară largă ale drepturilor omului recunoscute pe plan internațional”.

Rezoluția actuală, propusă spre adoptare de către Camera Reprezentanților, afirmă că Ramzan Kadîrov a spus despre Zaur Dadaev, condamnat pentru uciderea lui Boris Nemțov, ca este „un adevărat patriot”, iar despre politicianul opoziției care a fost ucis – „inamicul Rusiei”.

Așa cum a explicat Vladimir Kara-Murza, președintele consiliului de administrație al Fundației ”Boris Nemțov”, Kadîrov a întâmpinat dificultăți în călătoriile sale în țările occidentale, în timp ce în țările din Orientul Mijlociu este bine primit și are „interese financiare și de afaceri destul de mari”. Noile amendamente impun Trezoreriei SUA să pregătească și să publice date despre aceste interese ale lui Kadîrov și să utilizeze mecanismul „sancțiunilor secundare” împotriva celor care ajută persoanele care figurează pe listele de sancțiuni ale SUA.

Autorii documentului au cerut autorităților ruse să permită o investigație internațională independentă privind asasinarea lui Nemțov, ce va fi desfasurata cu sprijinul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, notează Pagina de Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău