Jurnal.md / Igor Grosu, despre vizita mitropolitului Vladimir la Tiraspol: „Biserica nu trebuie să se implice în politică, cu atât mai puțin să-i încurajeze pe cei care sechestrează oameni” (Revista presei)

  • 23 Decembrie 2021 09:39
Jurnal.md / Igor Grosu, despre vizita mitropolitului Vladimir la Tiraspol: „Biserica nu trebuie să se implice în politică, cu atât mai puțin să-i încurajeze pe cei care sechestrează oameni” (Revista presei)

Europa Liberă abordează, într-un interviu cu experta Aura Săbăduș, problema prețurilor la gazele naturale, care spune că Republica Moldova va trebui în viitor să își asigure un grad de siguranță stocând gaze, fie creându-și propria sa facilitate de înmagazinare, fie stocând gazele în Ucraina sau în România, depinde de preț, să considere în viitor deschiderea granițelor și posibilitatea ca să aducă mai multe gaze din alte țări, deci să cumpere gaze atunci când prețurile vor fi suficient de atractive, fie din România, fie din Ucraina și să regândească întreaga structură energetică, dependența de Gazprom, dependența de electricitate din Transnistria. Experta atrage atenția că „un lucru foarte important ar fi reducerea tarifelor de transmisie prin conducta transbalcanică, pentru că asta ar încuraja fluxurile de gaze, ar repoziționa Republica Moldova într-un rol foarte important de țară de tranzit între Ucraina și Balcani, ar aduce un venit suplimentar pentru Republica Moldova și asta ar întări puterea Republicii Moldova”.

În ultima ediție a Ziarul de Gardă din anul 2021, găsiți un material despre armata de care fug recruții. După ce cazul lui Marin Pavlescu, tânărul care a povestit despre cum este hărțuit în armată, a redeschis discuții despre fenomenul violenței în unitățile militare, au reapărut și mai multe semne de întrebare în legătură cu felul în care funcționează serviciul militar obligatoriu din R. Moldova, iar ZdG a discutat cu experți, avocați, apărători ai drepturilor omului și reprezentanți ai autorităților despre motivele care fac din Armata Națională un loc din care tinerii vor să fugă. Tot în numărul de joi al Ziarului de Gardă găsiți un interviu  cu Maia Sandu, la un an de la învestirea în funcția de președintă a R. Moldova, despre realizările și eșecurile primului an de mandat, dar și despre cele mai actuale subiecte de pe agenda țării.

Jurnal.md publică reacția președintelui Parlamentului, Igor Grosu, despre vizita mitropolitului Vladimir la Tiraspol, spunând că: „Biserica nu trebuie să se implice în politică, cu atât mai puțin să-i încurajeze pe cei care sechestrează oameni”. În cadrul unei emisiuni la Jurnal TV, președintele Parlamentului a adăugat că înțelege misiunea pacificatoare a bisericii și asta ar trebui să fie rolul ei, dar nu trebuie să-i încurajăm pe cei care prin alegeri ilegale țin ostatici sute de mii de cetățeni de ai noștri, care nu permit școlilor noastre să funcționeze, sechestrează, răpesc, oameni. Un astfel de regim nu trebuie încurajat. Pentru mine acest regim este unul separatist. Discuții trebuie să aibă loc, dar numai cu reprezentantul desemnat să poarte cu ei discuții”, a declarat Igor Grosu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Ziarul Național oferă detalii despre Lilian Darii, desemnat în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Rusia. Diplomat de carieră, Darii a mai fost ambasador în Regatul Belgiei și Marele Ducat de Luxemburg, precum și în calitate de șef al Misiunii Republicii Moldova pe lângă NATO. În perioada 2017-2018, a fost Ambasador cu misiuni speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova. Iar în 2016-2017 a exercitat funcția de viceministru de Externe. Kommersant scria că Lilian Darii este un aprig susținător al apropierii R. Moldova de Uniunea Europeană, iar anterior, în cadrul OSCE, a condamnat anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău