Jurnalistul Andrei Captarenco, de la Mariupol, reg. Donețk: „Oamenii visează la pace, dar se pregătesc de război” (audio)

  • 24 Februarie 2022 14:52
0%
00:00:00
00:00:00

Jurnalistul Andrei Captarenco, de la postul TV8 de la Chișinău, unul dintre cei doi jurnaliști din Rep. Moldova care se află în estul Ucrainei, în regiunea Donețk, mai exact în orașul Mariupol. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, Andrei Captarenco a spus că bombardarea orașului Mariupol a început la ora 5:20. Ținta atacurilor a fost sectorul privat, fiind rănite câteva persoane, printre care și un copil. Totuși, cetățenii din orașul Mariupol nu sunt panicați și au mers de dimineață la serviciu. „Oamenii visează la pace, dar se pregătesc de razboi”, a spus jurnalistul Andrei Captarenco într-un interviu oferit colegului nostru, Eugen Urușciuc.

Radio Chișinău: Andrei, care este situația din zona Donețkului, unde te afli în prezent?

Andrei Captarenco: Mă aflu acum orașul Mariupol, la o distanță de 57 de kilometri de granița cu Federația Rusă. Sunt vreo zece kilometri până la linia care trece între așa-numita republică DNR și Ucraina.

Noi suntem aici a treia zi. Două zile am tot sperat că acestea sunt doar jocuri și până la urmă va fi bine, dar azi dimineață la 5:20 a început coșmarul pentru oameni, pentru localnici. Primul obuz care a lovit Mariupol la 5:20 și culmea e că nu au fost obiective militare, ci case particulare. Conform datelor primarului orașului, au fost rănite șase persoane, dintre care un copil. Toți sunt la spital, casele sunt distruse, două sunt distruse complet și patru – avariate destul de grav. Chiar și acum se trage, am prins niște momente. Am publicat pe pagina mea de Facebook un filmuleț cu momentul în care în timp ce vorbeam cu localnicii, care îmi povesteau ce s-a întâmplat, au început din nou să cadă bombe. Din fericire, nu eram în apropiere, dar foarte puternic am auzit bubuiturile și am fost nevoiți să ne adăpostim...

Radio Chișinău: Ce se întâmplă pe aeroportul din Mariupol?

Andrei Captarenco: Sunt informații oficiale pe care le-am primit de la primarul orașului Mariupol, la 11:00, a făcut un briefing și a anunțat că a fost lovit aeroportul. A fost distrusă pista aeroportului Mariupol. În apropiere de aeroport am văzut cu proprii ochi a fost nimicită o baza antiaeriană.

Radio Chișinău: Care este starea de spirit a cetățenilor ucraineni?

Andrei Captarenco: Chiar în această clipă mă aflu în centrul orașului, vin de la periferia orașului, din zona industrială, unde este destul de periculos pentru că am nimerit sub un tir de focuri, au fost lansate mai multe obuze. Nu am văzut unde au căzut, dar înțelegeam că e undeva în apropiere și trebuia să ne retragem.

Acum suntem în centrul orașului și văd acum cozi imense la bancomate. Oamenii își scot banii. La benzinării se alimentează maxim 25 de litri de benzină, deoarece s-a pus o restricție, ca să ajungă la toată lumea.

Nu aș zice că e panică, oamenii merg la serviciu. Oamenii își trăiesc viața, merge transportul public...

Radio Chișinău: Deci, nu există acel fenomen de părăsire a orașului...

Andrei Captarenco: ...Nu. Dar normal că a crescut numărul celor care își evacuează familiile, se adăpostesc. Foarte mulți oameni cu care am vorbit și i-am întrebat ce vor face, cum vor proceda au zis: „Nu plecăm, unde să plecăm, noi suntem acasă, nu avem unde pleca”. Practic toți zic același lucru. Ei se tem că dacă vor pleca casele le vor fi golite, vandalizate.

Radio Chișinău: Oamenii visează la pace...

Andrei Captarenco: Oamenii visează la pace, dar se pregătesc de război.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău