Jurnalistul Andrei Captarenco: Am părăsit Mariupolul. Militarii ucraineni au devenit mai duri, iar în Zaporojie lumea e agitată (audio)

  • 25 Februarie 2022 15:03
0%
00:00:00
00:00:00

Jurnalistul moldovean Andrei Captarenco, care se află în apropiere de regiunile estice ale Ucrainei cu o echipă de reporteri români, a spus pentru Radio Chișinău că a fost nevoit să părăsească orașul Mariupol, pe fondul agravării situației. Jurnalistul a spus într-un interviu oferit pentru Radio Chișinău că în Zaporojie, orașul în care a ajuns, oamenii sunt agitați.

- Radio Chișinău: Andrei, unde te afli, care este situația în regiunea în care te afli?

- Andrei Captarenco: Azi la ora 11 am fost nevoiți să părăsim orașul Mariupol, regiunea Donețk, pentru că acolo situația se schimbă dramatic și armata ne-a recomandat să ne retragem pentru că se așteaptă un atac. Acum, în timp real ne facem traseul și mergem spre Kiev, unde, din informațiile care vin, situația este la fel de complicată. Încercăm să găsim un loc sigur, să ne retragem undeva unde e sigur.

- Radio Chișinău: Care este starea armatei ucrainene?

- Andrei Captarenco: Am observat că militarii au devenit mai duri în decizii, în comenzi. Dacă până acum erau simpatici, acum sunt pe poziții de luptă. Am simțit o schimbare, o schimbare de atitudine.

- Radio Chișinău: În Mariupol au mai rămas jurnaliști. Spuneai la un moment dat că erau vreo 200 de jurnaliști străini.

- Andrei Captarenco: Îmi vine greu să zic cine a rămas, pentru că nu avem informație centralizată de la colegi. Cred că majoritatea totuși a părăsit orașul...

- Radio Chișinău: ...Chiar dacă Mariupolul mai este sub controlul autorităților ucrainene?

- Andrei Captarenco: Da. Deocamdată Mariupol se află sub controlul autorităților ucrainene, dar e foarte puțină informație, mai ales e puțină informație corectă. De aia îmi e greu să mă dau cu părerea. Pot să zic doare despre atmosfera care o văd în jurul meu. În Zaporojie, de exemplu, este tehnică militară pe străzi. Benzină cu cifra octanică 95 nu mai este. A rămas doar diesel și 92 se dă câte 20 de litri la fiecare mașină. Sunt cozi imense, achitarea se face doar cash. Nu mai merg plățile cu cardul. Lumea e agitată. Totul, situația se schimbă. E vizibil pentru mine care eram atent la atmosferă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,4
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău