Jurnaliștii vorbitori de limba rusă au posibilitatea de a învăța româna GRATUIT
-
17 Mai 2016 16:57
60 de jurnaliști vorbitori de limba rusă din Republica Moldova, care doresc să studieze româna, pot să urmeze cursuri de studiere la distanță, oferite gratuit de Asociația Trainerilor Europeni.
Aceștia se pot înregistra pentru a fi admiși în listă pe platforma online a ANTEM, începând cu luna iulie.
Pentru a face posibil ca informațiile să fie prezentate corect publicului de către jurnaliștii și comunicatorii alolingvi, ANTEM, singura organizație care oferă gratuit cursuri de limba română, a dezvoltat un nou modul adresat acestei categorii socio-profesionale.
”Vrem să-i avem alături și pe jurnaliștii din presa rusă, specialiștii în PR și comunicare. Dat fiind că ei sunt purtători de cuvânt, puși în situația de a prezenta o informație în limba română, trebuie să o prezinte și bine și corect”, a precizat directorul ANTEM Lucia Cucu.
Jurnaliștii interesați să studieze limba română se pot înregistra pe platforma online a organizației invat.antem.org, ulterior aceștia vor fi selectați, urmând să înceapă cursurile din luna septembrie.
De la înființarea organizației acum opt ani, prin intermediul programelor de studiere a limbii române, Asociația Națională a Trainerilor Europeni a reușit să instruiască mii de persoane alolingve din Republica Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană.
Printre beneficiarii programelor ANTEM este și șefa catedrei de filologie a Universității de Stat din Bălți, Tatiana Cononova.
”Sunt recunoascătoare acestor cursuri, pentru că ele m-au ajutat în carieră. Am devenit acum șefa interimară a Catedrei de Filologie-Engleză și Germană din cadrul Universității de Stat din Bălți. Am activități ce implică acte, trebuie să înțeleg ce să fac, să înțeleg ce se vorbește la anumite ședințe, conferințe. Sigur că fără cunoștințe de limba română, nu aș fi putut să mă manifest”, a mărturisit Tatiana Cononova.
Mulțumite de cursurile de limba română sunt și Ecaterina Ceatchin și Arina Rucev, eleve la diferite instituții de învățământ din Regiunea Găgăuză.
”Oamenii din sudul Republicii Moldova vorbesc în limba rusă, și nu se înțeleg cu ce din nordul sau sudul țării. Problema mea cea mai mare este că nu pot vorbi în limba română fără bariere, pentru că nu am cu cine practica și cu cine vorbi limba română”, susține Ecaterina Ceatchin din Ceadîr-Lunga.
”Cred că fiecare cetățean trebuie să cunoască limba limba țării în care locuiește. Asta este primul motiv pentru care am început să studiez limba română. În al doilea rând, îmi doresc să rămân și să studiez medicina în Republica Moldova”, este de părere Arina Rucev, elevă din Taraclia.
ANTEM a lansat noul program de studiere a limbii române la distanță, prin intermediul suportului Ministerului Tineretului și Sportului. De la înființarea în 2008, de cursurile organizate de ANTEM au beneficiat peste 5 mii de persoane.