Jurnaliștii au descoperit legături între neonaziști din Ungaria și diplomați ruși

  • 28 Noiembrie 2016 09:56
Jurnaliștii au descoperit legături între neonaziști din Ungaria și diplomați ruși

Membri ai organizației neonaziste Frontul Național Ungar (MNA - Magyar Nemzeti Arcvonal) au participat la antrenamente alături de diplomați ruși și de persoane îmbrăcate în uniformă militară rusă - scrie Financial Times, menționând că informația respectivă a fost confirmată de Consiliul Național de Apărare din Ungaria.

Publicația notează că MNA este o organizație neonazistă, al cărei lider, Győrkös István, a ucis un polițist în momentul în care acesta s-a prezentat la domiciliul său cu mandat de percheziție. Győrkös István a fost reținut ulterior, iar acum se află în arest.

Potrivit jurnaliștilor maghiari, corespondența liderilor organizației MNA conține inclusiv discuții despre un ajutor financiar din Rusia. "Acesta nu mai este un spionaj clasic, ci o manipulare a mass-media, a societății și a sistemului politic. Rușii folosesc un sistem complet diferit de arme pentru a crea o realitate alternativă. Ei doresc să inducă în eroare populația, să o facă să nu se mai simtă în siguranță" - scrie Financial Times, citând un jurnalist maghiar care investighează activitățile organizațiilor de extremă dreaptă din Ungaria.

Fostul prim-ministru ungar Ferenc Gyurcsány susține că sute de spioni ruși operează în Ungaria, fără a fi sancționați, transformând Budapesta într-o "mică Moscovă". Surse din cadrul serviciilor de securitate ungare, de asemenea, susțin că sunt la curent cu activitățile organizațiilor de extremă dreaptă, însă nu există reacții în acest sens din cauza relațiilor dintre Ungaria și Rusia, în special, ca urmare a dependenței de gazul rusesc. Ministrul ungar al afacerilor externe, Péter Szijjártó, a declarat că ''este nevoie de dovezi solide ca să-și exprime îngrijorarea, așa că va aștepta un raport complet referitor la acest subiect''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău