Jurnalista rusă, care fusese arestată în Iran pentru presupuse legături cu Mossad, s-a întors în Rusia

  • 10 Octombrie 2019 11:26
Jurnalista rusă, care fusese arestată în Iran pentru presupuse legături cu Mossad, s-a întors în Rusia

Jurnalista rusă Iulia Iuzik, arestată săptămâna trecută în Iran pentru presupuse legături cu serviciile de informații israeliene, a fost eliberată și a revenit în noaptea de miercuri spre joi la Moscova, informează AFP, preluat de Agerpres.

În urma eforturilor Ministerului de Externe (rus) și a Ambasadei Rusiei din Teheran, partea iraniană a luat decizia de-a o elibera pe cetățeana rusă Iulia Iuzik', a indicat misiunea diplomatică ruse în Iran pe contul său de Twitter.

Potrivit aceleiași surse, jurnalista de 38 de ani 'se simte bine și este teafără'.

Ea a revenit cu un zbor de noapte al Aeroflot la Moscova. În cursul dimineții, jurnalista sosise în capitala rusă, potrivit paginii de Facebook al lui Boris Voițehovski pe care media ruse îl prezintă ca pe fostul ei soț.

Moscova l-a convocat la 4 octombrie pe ambasadorul iranian în Rusia pentru a cere explicații privind reținerea cu două zile înainte a Iuliei Iuzik. Reprezentantul Teheranului a afirmat atunci, potrivit Ministerului de Externe rus, că aceasta va fi rapid eliberată.

Ambasada rusă la Teheran a indicat că jurnalista era 'acuzată că lucrează pentru serviciile de securitate israeliene' (Mossad).

Jurnalista fusese arestată la puțin timp după sosirea la Teheran în data de 2 octombrie. Dacă inițial autoritățile iraniene au invocat presupuse legături ale acesteia cu Mossadul, ulterior au spus că ea a fost încarcerată pentru că a încălcat regimul reglementării vizelor.

Iulia Iuzik a lucrat pentru numeroase publicații din Rusia, între care versiunea rusă a revistei americane Newsweek. Ea este autoarea unei cărți despre tragedia luării de ostatici la Beslan în 2014, precum și a volumului 'Miresele lui Allah' despre atacatoarele sinucigașe din Cecenia.

În 2016, Iuzik a candidat pentru un post de deputat în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) din partea partidului de opoziție Parnas, ca lider al grupului regional pentru Caucazul de Nord, cu sprijinul 'Open Russia' al lui Mihail Hodorkovski.

Într-un material de presă apărut în ziua arestării Iuliei Iuzik, publicația rusă Vzgliad, apropiată Kremlinului, titra 'Teheranul are întrebări față de oamenii lui Hodorkovski'.

Fostul șef al serviciului israelian de informații "Nativ", Yakov Kedmi, și-a exprimat îndoiala că jurnalista ar fi spionat pentru statul israelian. El a explicat pentru Vzgliad că un adevărat agent Mossad nu merge la Teheran cu însemne în pașaport despre trecerea sa prin Israel, așa cum a făcut Iulia Iuzik.

Mossadului i-ar fi fost mai convenabil să recruteze persoane - 'care să treacă neobservate' - chiar din Iran, de exemplu militante din 'Mișcarea femeilor din Iran'.

'Cred că grupul operativ al Mossadului, care a sustras anul trecut arhiva cu programul nuclear al Iranului, nu s-a deplasat la Teheran cu pașapoarte israeliene. Băieții au intrat și au părăsit Iranul complet cu alte acte de identitate', a spus el, adăugând că în rândurile serviciilor de securitate iraniene există o atitudine bolnăvicioasă față de Israel.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,06 m/s
Sat
9
Sun
10
Mon
10
Tue
9
Wed
11

Curs oficial BNM 17 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3806 -0.0000
USD 17.8731 -0.0000
RON 4.3416 -0.0000
UAH 0.6392 -0.0000
RUB 0.2325 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău