Jurnalistă condamnată la închisoare pentru divulgarea unor 'secrete de stat'

  • 17 Aprilie 2015 08:59
Jurnalistă condamnată la  închisoare pentru divulgarea unor 'secrete de stat'

O eminentă ziaristă chineză, declarată vinovată că ar fi divulgat secrete de stat, a fost condamnată vineri, la Beijing, la șapte ani închisoare, în pofida apelurilor lansate în favoarea sa de organizații de apărare a drepturilor omului.

Potrivit Agerpres, pedeapsa aplicată lui Gao Yu (71 de ani) a fost anunțată de tribunal și confirmată de avocatul condamnatei.

Aceasta a compărut în fața instanței în noiembrie, într-o ședință cu ușile închise, în care a pledat nevinovată. Presa străină nu a avut acces în sala de judecată.

Fosta redactor șef adjunct al revistei Economics Weekly fusese arestată la sfârșitul lunii aprilie 2014, în cadrul unui val de izolări ale militanților pentru drepturile omului, prilejuit de apropierea celei de-a 25-a comemorări a represiunii din Piața Tiananmen.

Jurnalista era acuzată că 'a transmis secrete de stat unor surse din afara Chinei', indicase poliția din Beijing.

Potrivit organizației Human Rights Watch (HRW), lui Gao Yu i se reproșează că ar fi transmis unui site internet cu baza în SUA un document intern al Partidului Comunist Chinez care propunea o întărire a cenzurii împotriva ideilor reformiste.

În 8 mai 2014, Gao Yu - ziaristă recompensată cu mai multe premii internaționale - a apărut la televiziunea de stat chineză într-un reportaj în care își admitea erorile.

Dar - a explicat ea ulterior avocaților săi - aceste mărturisiri i-au fost smulse.

Greaua pedeapsă aplicată lui Gao Yu confirmă că regimul președintelui Xi Jinping nu este dispus să facă nicio concesie intelectualilor care susțin idei reformatoare, considerate periculoase pentru menținerea la putere a Partidului comunist, comentează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:1,03 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău