Jurnalist RISE: Duplicatul pașaportului pentru operațiunea GRU în Cehia putea fi confecționat oriunde, nu doar în R. Moldova

  • 07 Mai 2021 14:49
Jurnalist RISE: Duplicatul pașaportului pentru operațiunea GRU în Cehia putea fi confecționat oriunde, nu doar în R. Moldova

Jurnalistul-investigator RISE Vladimir Thorik l-a găsit pe adevăratul titular al pașaportului de străinătate pe numele cetățeanului R. Moldovei Nicolae Popa, care ar fi putut fi folosit de presupusul ofițer al serviciului de informații militare al Rusiei (GRU) Aleksandr Mishkin (alias „Alexandr Petrov”) în timpul operațiunii de detonare a depozitelor militare din Cehia în 2014, transmite IPN cu referință la comentariul jurnalistului în rețelele de socializare.

Copia pașaportului de străinătate contrafăcut a fost publicat anterior de către jurnaliștii-investigatori de la The Insider și Bellingcat. Jurnalistul RISE Moldova a depistat, cu ajutorul colegilor de peste hotare, numărul acestui pașaport într-o bază internațională de date a pasagerilor de avioane.

Conform datelor de care dispune investigatorul, „posesorul pașaportului de străinătate autentic este o persoană din raionul Drochia, situat în nordul Moldovei”.

„Se numește Vitalie C. (nu vom da publicității numele de familie din considerentul că bărbatul, din câte se vede, nu are nicio treabă). Vitalie are 38 de ani. <…> Locuiește în SUA, activează în sfera construcțiilor și renovării încăperilor”, - constată Thorik, specificând că „numărul și anul emiterii pașaportului coincid cu documentul lui Mishkin, diferă doar numele și data nașterii: presupusului agent Mishkin „i s-au dat” încă trei ani de viață”.

Bărbatul i-a acordat jurnalistului RISE un comentariu în rețelele de socializare.

„Tâmpenie, nu alta. <…> Niciodată nu m-am aflat în Rusia, n-am fost nici la câștig, nici la odihnă. Odată m-am aflat în tranzit la aeroport, fără a ieși în oraș. Nu am fost oprit, nici chestionat. Sunt niște uneltiri”, - i-a răspuns jurnalistului Vitalie C.

Discutând cu IPN, Vladimir Thorik a precizat că „duplicatul documentului falsificat, adică pașaportul moldovenesc de acoperire al lui Petrov-Mișkin, folosit  în operațiunea specială a „GRU” în Cehia, putea fi confecționat de persoane necunoscute oriunde, nu numai în Moldova, și chiar de sine stătător la o imprimantă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău